כתיבה עם עט על תחתית התפילין

כולל הלכה בית אל

ו אלול תשע"ו
שאלה
שלום רב ושלום לרב האם מותר לכתוב עם עט על תחתית הקיבורת (איפה העור) ראשי תיבות של רבינו תם כדי להביל בין התפילין או של רבינו תם לשל רש"י ז"ל
תשובה
בס"ד שלום וברכה מעיקר הדין אין בזה איסור כיון שקשקושים של דיו לא נחשבים להפסק בין התפילין לבשר מפני שאין בהם ממשות. אבל משום כבוד מצווה ראוי שלא לרשום כלום על התפילין. עצתי לך: א. זיהוי שעוזר להבדיל בתפילין של ראש - בתפילין של רש"י ה'שערות' של הגיד יוצאות בין הבית השני לשלישי. ואילו בתפילין של ר"ת הן יוצאות בצד, בין הבית השלישי לרביעי. ב. על פי ההבדלה שהזכרנו תגזור את קצה הרצועה (של יד ושל ראש בהתאמה לרש"י ור"ת) אחת ברוחב הרצועה כך שיווצר צורה מלבנית. ואת השניה באלכסון בקצה הרצועה כך שיווצר כעין משולש. בברכה, הרב אוריאל מועטי