• כל השאלות

שיעורי נהיגה לפני תפילת שחרית

הרב עזריה אריאל

כ"ח טבת תשע"ז
שאלה
בעזרת ה’ עוד מעט אני מתחיל שיעורי נהיגה. אני חוזר מהישיבה יחסית מאוחר והרבה יותר קל לי לקבוע שיעורי נהיגה בבוקר לפני תחילת הלימודים ויוצא שזה גם לפני שחרית. האם זה אפשרי? שני צדדים שאולי יעזרו להתיר זה שאני יאמר את התפילה עד פסוקי דזמרא לפני השיעור, ועוד נימוק והוא העיקרי זה שהמורה יקח אותי מהבית עד לישיבה, אז השיעור זה סוג של "הסעה". חוץ מזה כמו שכבר הזכרתי אין לי זמן חלופי, אני מאוד עמוס אחרי הלימודים תודה רבה
תשובה
לשואל, שלום וברכה! במקרה שתיארת הדבר מותר. הנימוק הראשון שכתבת אינו היתר לכתחילה, כדברי הרמ"א בסי' פט ס"ג. הנימוק השני תלוי לכאורה בשאלה כמה מתוך השיעור מהווה הסעה לישיבה, האם רובו או מיעוטו (כלומר, נניח שהשיעור חצי שעה, האם הדרך לישיבה אורכת בדרך כלל עשרים דקות או עשר דקות). אבל יש מקום לומר שאפילו אם רק מיעוט מהשיעור הוא הסעה הרי זה מותר, מפני שלדעת כמה מהפוסקים האיסור על עיסוקים לפני התפילה הוא מחשש שישכח להתפלל בזמן (כדברי הריטב"א בברכות יד ע"א, ועיין בילקוט יוסף סי' פט סל"ה), ולכן כאן שהעיסוק עצמו מביא אותך לתפילה הרי זה מותר. נימוק שלישי: הגרש"ז אוירבך זצ"ל (מובא בספר 'אשי ישראל' פי"ג הערה נא, ובלשון יותר מסויגת ב'הליכות שלמה' פרק ב הערה ח ושם סעיף יא והערה טז) התיר עשיית מלאכה במי שמתפלל במניין קבוע מאוחר, והטעם, שהגדרת האיסור היא לעשות מלאכה לפני הזמן הקבוע לתפילה, ובמקום שיש בו תפילת ציבור וטרם הגיע זמנה - נמצא שעדיין לא הגיע הזמן הקבוע לתפילה ולא חל האיסור. לכן, מכיוון שיש לך מניין קבוע לתפילה בישיבה (ויש למניין זה מעלה מיוחדת שהוא מקום תורה), הרי זה כאילו טרם הגיע זמן תפילת הציבור שלך. בהצלחה!