• לפני התפילה

סיגוף חובה לפי ההלכה

הרב חגי לרר

ז אלול תשע"ז
שאלה
שלום הרב, אסור לאכול לפני תפילת שחרית וקראתי שגם לפני מנחה אצלנו בבית כנסת מתפללים מנחה וערבית ביחד- אז מותר לאכול רק בלילה??? התורה שבסיסה שמחה ועונג מחייבת אותנו לצום כל היום כל יום? בהערצה
תשובה
שלום וברכה. אין הכוונה כמובן שלא יאכל שום דבר כל היום עד שיתפלל תפילת ערבית. לפני תפילת שחרית יש איסור לאכול כדי שהאדם יתחיל את יומו בעבודתו ה' ולא באכילה ודאגה לעצמו. אמנם אדם זקן או חולה יכול להקל לטעום מעט כדי שמתחזק, וכן מי שצריך לאכול מעט כדי שיתרכז בתפילה, אך מ"מ האיסור נשאר , שאין לעשות שום פעולה, גם מעבר לאכילה, לטובת האדם קודם שעומד לפני ה'. האיסור לאכול לפני תפילת מנחה הוא מסיבה שימשך באכילה וישכח להתפלל. והאיסור מתחיל רק חצי שעה קודם זמן תפילת מנחה. בשולחן ערוך וברמ"א סימן רל"ב הובאו בזה מספר חילוקים לפרטים, ולמעשה האיסור הוא לא להתחיל סעודה גדולה בזמן הסמוך למנחה אך לאכול מעט, מותר. סעודה גדולה של ברית, נישואין וכד' לא יתחיל גם קודם מנחה גדולה כי סעודה כזו יכולה להימשך כמה שעות. ובמיוחד הקלו כאשר אדם העמיד שומר שיזכיר לו להתפלל מנחה או שיש לו מנין קבוע לתפילה. וממילא יוצא שרוב היום אדם יכול לאכול כרגיל לפי סדר יומו.