• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

מילוי סופגניה בשבת - המשך

הרב עזריה אריאל

כ"ז כסלו תשע"ח
שאלה
הרב כתב שאין בעיה למלא את הסופגניה במילויים בשבת. האם יש בעיה לחמם סופגניה ריקה ע"ג הפלטה בשבת? והאם יש בעיה להזריק מילוי של ריבה או שוקולד וכיו"ב בשבת לתוך סופגניה חמה? שהרי ייתכן שמחמת חום הסופגניה מצב הצבירה של המילוי ישתנה במקצת (ייהפך לנוזלי יותר)? תודה רבה
תשובה
לשואל, שלום וברכה! סופגניה ריקה על הפלטה דינה כמו כל אוכל יבש ומבושל, שאין בו כעת איסור בישול. יש אומרים שלמרות זאת הדבר אסור (שמירת שבת כהלכתה פרק א סעיף ל), אלא אם כן האוכל מונח על חציצה כלשהי (כגון צלחת הפוכה), כדי שיהיה בולט שמדובר על הנחה לשם חימום ולא לבישול (עיין בשש"כ פ"א סמ"ד והערה קכו ופנ"ה סי"ב בהערה). ויש מתירים להניח ישירות על הפלטה, מפני שלא מקובל כלל לבשל עליה והכל יודעים שהמטרה היא חימום בלבד (הרב עובדיה יוסף, שו"ת יחווה דעת ח"ב סי' מה). מותר גם להזריק ריבה או שוקולד לתוך סופגניה חמה. האפשרות לשינוי מסוים במצב הצבירה של המילוי איננה נחשבת לבישול או ל"מוליד", מפני שגם אם יהיה שינוי כזה הוא לא יהיה ניכר מבחוץ, עיין סי' שיח סעיף טז ובמשנה ברורה שם ס"ק קה.