תפילה במהלך הנסיעה הביתה מהעבודה

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

י"ב שבט תשע"ח
שאלה
כבוד הרבנים, עקב תפקידי ושעות עבודתי, אין באפשרותי להשתתף בתפילות הרגילות בבית הכנסת המקומי שלי למעט בשבת. האם מותר ו/או מומלץ לקרוא את הערבית (בלחש) במהלך הנסיעה הביתה בערב באוטובוס? במקרה שהתשובה חיובית, איזה חלקים עלי לקרוא? (אני מודע לחלקים שדורשים מנין כמו למשל קדיש, ולאלו שחובה לקרותם בעמידה וכו'). המידע הזה מאוד חשוב לי כדי לנצל את זמן הנסיעה (בערך 45 דקות) לקיים את המצוה, וגם כדי להסיח את דעתי ממחשבות לא ראויות במהלך הנסיעה... תודה מראש על הבהרתכם ועצתכם. שלום, ר. ריו דה ז'נרו, ברזיל
תשובה
במקרה הספציפי שלך, אתה יכול להתפלל באוטובוס ובלבד שיש באפשרותך לסובב את פניך מכל מראות אסורות, אם לא יהיה באפשרותך להתפלל שמונה עשרה כאשר תגיע הביתה, אתה יכול להתפלל גם שמונה עשרה באוטובוס בישיבה. ברגע שזה יתאפשר, עדיף שתתפלל בביתך [או בביהכ"נ עם מנין שבודאי יותר טוב] ותקח ספר טוב לקריאה באוטובוס כדי לשמור את מחשבותיך במקומות חיוביים. (נושא התפילה בישיבה ובנסיעה נדון בהרחבה בשו"ע או"ח סימן צד סעיפים ד-ז ובערוה"ש טו-כ, דעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל בספר הליכות שלמה פרק ח סעיפים ג-ד וע"ע בספר אשי ישראל על הלכות תפילה פרק כג סעיפים ט-יב).