• מה מברכים על...

ברכה על פריכיית אורז, גרנולה וקינוח

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

כ אדר תשע"ח
שאלה
מהי הברכה על פריכיית אורז, על גרנולה, האם מברכים על תה בקינוח הסעודה?
תשובה
הברכה על פריכיות אורז לדעת רוב הפוסקים היא בורא פרי האדמה לפניה, ובורא נפשות לאחריה, רבים משתדלים לאכול את זה בתוך הסעודה או לפטור את זה ע"י ברכה על מאכלים שבודאי יש לברך עליהם אדמה או מזונות כדי שלא להכנס לספק. [ספר וזאת הברכה עמוד 108] הברכה על גרנולה תלויה בפרטים רבים, ויש בזה דעות שונות בין הפוסקים. להלן סיכום קצר: א. אם הגרנולה קלויה בחום ללא מים דעת רבים מן הפוסקים שהברכה היא בורא פרי האדמה לפניה, ובורא נפשות לאחריה, ולכתחילה עדיף לאכול בתוך הסעודה כדי להמנע מהספק. ב. אם הגרנולה מבושלת, לכל הדעות יש לברך בורא מיני מזונות לפניה ועל המחיה לאחריה. ג. אם מבשלים את הפתיתים ע"י אדים יש מחלוקת פוסקים גדולה אם מברכים אדמה או מזונות ולכן עדיף לאכול בתוך הסעודה או שיפטר מברכתו ע"י שיברך על מאכלים אחרים. ד. אם אוכלו עם חלב והחתיכות נדבקות אחת לשניה כמו בקוואקר – שיבולת שועל לכל הדעות ברכתו מזונות ועל המחיה. [שו"ע או"ח סימן רח סעיף ד ובמ"ב ס"ק טו, ספר וזאת הברכה עמודים 105, 276, 277]. אין לברך על תה ששותים בסוף הסעודה למנה אחרונה, ועדיף לברך שהכל על מנה אחרונה אחרת כדי לצאת מן הספק, משום שיש בזה דעות שונות בין הפוסקים. [מ"ב סימן קעד ס"ק לט, ספר וזאת הברכה פרק ח עמוד 73].