• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

זמן קריאת שמע

הרב חיים שרייבר

ג תשרי תשע"ט
שאלה
שלום רב ושלום לרב מסכת ברכות ב: ..."דאי אמרת דעני מוקדם רבי חנינא היינו ר’ אליעזר..." כתבו התוספות: שאין זה מסתבר לחלק כלכך בשיעורי "זמן שכיבה" שתנא אחד יסבור שהוא בשקיעת החמה ותנא אחר יסבור שהוא מעט לפניו או אחריו... (שוטנשטיין הערה 15) אם כן, בברייתא בהמשך כתובה דעת רבי מאיר (משעה שהכוהנים טובלים...) שסובר כרבי יוסי שבין השמשות הוא כהרף עין... יוצא שדעתו היא כמה רגעים לפני צאת הכוכבים! והרי כמה רגעים לפני צאת הכוכבים קרובה מאוד לשיטת ר’ יהושוע שסובר משעה שהכוהנים מטוהרים (צאת הכוכבים) איך זה מתיישב עם מה שכתבו תוספות שלא מסתבר שתנא אחד יסבור זמן מסוים ותנא אחר יסבור מעט אחריו או לפניו, שהרי כאן מדובר על כמה רגעים בין שני הזמנים? רב תודות לרב
תשובה
שלום אכן יש מקום לסברא כפי שהובאה בתוס': "שאין זה מסתבר לחלק כלכך בשיעורי "זמן שכיבה" שתנא אחד יסבור שהוא בשקיעת החמה ותנא אחר יסבור שהוא מעט לפניו או אחריו". אנו משתמשים בסברא זו כאשר דעה אחת לא ברורה ואנו רוצים לברר על איזה פרק זמן היא דברה. אך כאשר מפורשות בבריתא דעות שונות שודאי הם סמוכות זו לזו אין ברירה אלא לקבל את הדעות כמו שהן ולא נשנה או נבטל דעה מסויימת בגלל סברא זו. יום טוב