שאל את הרב

  • הלכה
  • שחיטה והכשרת בשר

הכשרת בשר באמצעות עישון

undefined

הרב אלישיב קפקה

ה טבת תשע"ט
שאלה
האם אפשר להכשיר בשר על ידי עישון?
תשובה
בס"ד שלום רב, אין אפשרות להכשיר בשר על ידי עישון. הרחבה: הכשרת הבשר עניינה הוצאת הדם מהבשר ובכך להמנע מאיסור 'וכל דם לא תאכלו' (ספר המצוות לרמב"ם מצוות לא תעשה קפד). אופן הוצאת הדם נעשית באחד משני אופנים: מליחה או צלייה. תכונת המלח לספח נוזלים ועל כן כיסוי חתיכת הבשר במלח גורמת לדם לצאת מהבשר. וכך לשון הגמרא (חולין קיג.): אמר שמואל: אין הבשר יוצא מידי דמו אלא א"כ מולחו יפה יפה, ומדיחו יפה יפה. (עיין שו"ע יורה דעה סימן סט). פעולת הצלייה גורמת גם היא לשאיבת הדם מהבשר (ע"ש סימן עו). פעולת העישון דומה לבישול ולא לצלייה במהותה ולכן אינה מועילה להוצאת הדם. וכך כתב בשו"ת שרידי אש(ב,יג): לפיכך, אין שום מקום לענין בשר ששהה לחקירה אי עישון בכלל בישול או לא, אלא צריך לדעת טבע העישון אם דרכו להפליט דם ממקום למקום או לא. ונאמנים עלינו דברי כת"ר, שהעיד בשם הטבחים, שאין העשן מפליט כלל אלא הוא נכנס בבשר ומרככו. וכן העיד הגאון בעל שערי צדק ז"ל. עכ"ל וכן פסק גם בשו"ת חלקת יעקב יורה דעה סימן ז. הרב אלישיב קפקה
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il