• שבת ומועדים
  • ליל הסדר

כיצד שמאלי צריך להסב בליל הסדר

הרב אלישיב קפקה

ט"ז סיון תשע"ט
שאלה
לכבוד הרב שליט"א בגמ' פסחים כתוב, "פרקדן לא שמיה הסיבה, הסיבת ימין לא שמה הסיבה, ולא עוד אלא שמא יקדים קנה לוושט ויבא לידי סכנה". הרשב"ם הבין פירוש הדברים, שבהסיבת ימין יש סכנה, משום מקומם של הקנה והוושט. אבל כהיום אנו יודעים שהבנת הרשב"ם איננו מדויק ולא מתאים למציאות, וא"כ מוכרחים לפרש כפרש"י שם, שהסכנה הוא רק בהסיבת פרקדן. לפי זה, לכאורה ראוי שאיטר יד יסב לצד ימינו. האם אכן ראוי לנהוג כן?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, שאלתך הגיעה אלי רק בימים האחרונים. אמנם כיום יודעים שהוושט נמצא מאחורי הקנה, אך עדיין במקרה של הסיבה יתכן והזווית של האוכל היורד בגוף תגרום לסכנה. ולכן, עדיין יש מקום לחשוש לדברי הרשב"ם וכפי שפסק רמ"א למעשה. כהרחבה ועניין קרוב לדברים אלו עיין בבן איש חי (ש"א בהר בחוקותי ה)שם כתב על אין מסיחין וכו' שמא יקדים, ותמה מדוע לא מקפידים על כך. עיי"ש שבכל מקרה במצב שמסיבים כגון בליל הסדר חייבים יותר להקפיד על כך. בברכה, הרב אלישיב קפקה