• צריך ליטול ידים?

נטילת ידים לאחר נעילת נעליים

הרב אליעזר מלמד

כ"ה אדר ב' תשס"ה
שאלה
בס"ד שלום רב, בשולחן ערוך כתוב שיש לטול ידיים לאחר חליצת נעליים, אבל כידוע רוב האנשים נוטלים גם לאחר נעילה ואף גם לאחר כול מגע בנעליים. 1. מה צריך לטהר בנעליים ? 2. האם יש צורך בנטילה לאחר נעילת נעליים ? 3. מה בקשר לגרביים, נעליי בד וכדומה ? ברכות וכול טוב
תשובה
נוטלים ידיים אחר נגיעה בנעליים מפני שהן מלוכלוכות ונוגעות בארץ (מ"ב ד, מא), ואף יש בהן רוח טומאה (מ"א ושו"ע הרב קכח, כז). ויש לשים לב שפעמים רבות בדבר מטונף יש גם רוח רעה. ולכן, אף שבשולחן ערוך (או"ח ד, יח) כתוב שהחולץ מנעליו צריך נטילה, הכוונה לנוגע, וכך כתב בכף החיים ד, עא, ובתהלה לדוד י"ח. לפיכך הנוגע בנעליים חדשות אינו צריך ליטול ידיים. וכ"כ בבן איש חי תולדות יז. החולץ בלא לנגוע בנעליו, אינו צריך ליטול ידיים, וכך כתבו המגן אברהם ומשנה ברורה ד, מא. (ואמנם בעולת תמיד החמיר משום רוח רעה, אבל נראה שהעיקר להקל, וגם לגבי רוח רעה, יש סוברים שאינה קיימת בזמנינו, וכך דעת הרמב"ם ותוס' ויש"ש).