• שבת ומועדים
  • קטניות

שמן קטניות

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ו אדר ב' תשס"ה
שאלה
האם שמני קטניות שהרב זצ"ל התיר בפסח כגון שמן חמניות, סויה וכד’ מותרים לכתחילה ואין עניין להחמיר בהם או שירא שמים יחמיר?כיצד הרב נוהג בזה? מה דין מוצרים שכתוב עליהם כשר לפסח לאוכלי קטניות ויש במרכיבים רק שמן קטניות - האם זה מותר לאשכנזים?
תשובה
הרב לא התיר את שמן השושמין אלא לאותה שעה שהיתה קשה מיוחד. ובבית הרב היו משתמשים רק בשמן זית בפסח. כך אני זוכר שהיה בבית הרב רענן חתנו של הרב וכל מה שנהגו היה על פי מה שהרב הנהיג. גם אני נוהג בביתי להשתמש רק בשמן זית אך כשאני מתארח במקום אחר ושם משתמשים בשמן כותנה שרבים קבעו שאינו קטניות איני נמנע מלאכול. כאמור בשמן קטניות ממש לא נוהגים האשכנזים להשתמש אבל בשמנים חדשים שלא היו בעבר ואינם בגדר קטניות ממש יש מקום לסמוך על המקילים.