• שאלות כלליות

שדים, דיבוקים, ביעורים וגולמים.

הרב דוד חי הכהן

ל מרחשון תש"פ
שאלה
כבוד הרבנים, כבר מזמן, אני מתבלבל כשאני חושב על כל הסיפורים האלה בנוגע לנושא הנכתב בכותרת. קשה לי להבין דברים כאלה. מה זה שד? ומאיפה הוא בא אל העולם? נמאס לי תשובות כמו "שדים באים כשאדם עושה משהו רע". או לדיבוקים "כשאיזו נשמה מבולבלת או רעה יוצאת מהגוף היא אז רודפת ונדבקת לאיזה בן אדם." תשובות מטופשות אלו הן שוות לתשובה שכל הורה נותן לילדיהם כשהם שואלים איך הם באו אל העולם. תשובות מטופשות או בסיסיות מספקות את דעתם לזמן מה עד שהם התבגרו ואפשר להסביר נושאים כאלה בעומק. אבל לצערנו רובנו איננו יודעים את ההסברות העמוקות לנושא הזה. ובכך הרבה בני נוער פונים למקורות אחרות כמו מיסטיקה ומכשפה למצוא תשובות. אז מה הם הדברים האלה?
תשובה
ישנם כוחות רוחניים רעים שמכשילים ופוגעים בבני אדם, כמו שידוע לנו על יצרים רעים, דמיונות לא בריאים, חרדות ודכאון מסיבות לא ברורות. יתכן ויש כוחות כאלו שבאים מתוך השפעה של אנשים רעים בחייהם ולפעמים גם אחרי שנפטרו. בדרך כלל הם נטפלים לאנשים חלשים בעלי דמיון מפותח או לאנשים שנכשלו בחטאים קשים והם מסתובבים עם רגשות פנימיים קשים. אין צורך להתעסק בזה כי זה יכול לבלבל ולגרום נזק בעצם ההפחדה של הסיפור. במקום זה מן הראוי להתחזק במידות טובות בלימוד תורה מעמיק שלא יתן לשכל ולדמיון לקבל השפעות מוזרות.