• המקדש והקרבנות

זמן קורבן מוסף

הרב עזריה אריאל

כ"ד אדר תש"פ
שאלה
שלום הרב. אני משתמש בימים אלו בספרו של הרב "שערי היכל" על מסכת פסחים ונהנה מאוד, אז קודם כל תודה. שנית, הרב כתב במערכה נג שייתכן שלשיטת ריב"ל ניתן להבין את משך הזמן הארוך לכאורה של הקרבת קורבן התמיד. תוך כדי דיבור נראה מדבריו של הרב שם שהרב סובר שכאשר הגמרא אומרת שקורבן מוסף בשש היא מתכוונת החל מסוף שעה שישית ולא במשך השעה השישית. וכך מסיק הרב שלפי אביי בשיטת ר עקיבא משך ההקרבה של קורבן מוסף הוא חצי שעה. אלא שלא נראה כך. רשי מסביר מדוע לפי ר ישמעאל לא מקריבים מיד בתחילת שעה שמינית, ולכאורה הבין שבזיכין בשבע משמע בשעה השביעית, וכן משמע שיהיה הדין במוסף. אני טועה? תודה רבה מראש
תשובה
לשואל, שלום וברכה! הצדק אתך ש"מוספין בשש" הכוונה במשך הששה השישית ולא בסופה, כפי שכתבתי נכונה שם הערה 7 על פי רש"י שציינת, ולא כפי שכתבתי בטעות שם הערה 1. ראה גם במהרש"א על תוס' ד"ה וקעבדינן, ובהרחבה בחשוקי חמד (ראש השנה ל ע"ב) שהוכיח זאת גם מרש"י במקום נוסף ומהרמב"ן על הרי"ף פסחים ג ע"א. יישר כח, ויתוקן אי"ה.