פרקי אבות - ההבדלים בין מנהגים

הרב פרופ' נריה גוטל

י"ג סיון תש"פ
שאלה
שלום וברכה, מדוע וממה נובע הבדל בין המנהגים השונים לקרוא את פרקי אבות רק בין פסח לשבועות לבין המנהג לקרוא לאורך כל הקיץ? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
ביסודו של המנהג הוא לא נהג אלא רק בשבתות שבין פסח לעצרת, וזו הסיבה שהוסיפו פרק ששי - שלמעשה אינו משנה אלא ברייתא - כדי "לכסות" את כל שש השבתות שבין פסח לעצרת. בהתאם גם ניתנו טעמים הגותיים רבים ללמידת פרקי אבות בתקופה זו, שעניינה עליית מדרגות התקדשות והיטהרות, ובפרט התאמת הפרק הששי - "קנין תורה" כשליבה האחרונה לפני חג מתן תורה. מאוחר יותר המשיכו עם האמירה לכל התקופה שבין פסח לסוכות, ובכך יצרו למידה קבועה: כחצי שנה "ברכי נפשי" וכחצי שנה פרקי אבות.