שליחת מייל למי שאולי יקראנו בשבת

הרב נועם דביר מייזלס

י"ד אלול תש"פ
שאלה
שלום וברכה. יש לי מייל שאני שולח לאדם לא דתי ויש לי חשש שמא יקרא אותי בשבת. מה דעת הרב, האם צריך לחשוש לזה ולשלוח לאחר השבת?
תשובה
שלום רב. אין בכך איסור, כיון שהוא יכול לראות את ההודעה גם ביום חול. כמו כן במידה והוא נכנס בשבת למייל, אין בכך חשש ל"לפני עיור" כיון שהחילול שבת והכניסה למחשב נעשים בלי קשר לשליחת המייל. מקורות: ראשית צריך להדגיש שאין בכך איסור מסייע, כיון שהוא לא לא יודע שבכלל נשלח אליו מייל, וגם אם הוא יודע שנשלח אליו מייל הוא לא חייב לפתוח את המחשב בשבת עבור כך ואין כל ודאות שהוא יעשה כן, אדרבא ע"פ רוב הוא יפתח את המייל בשאר הימים ולא בשבת. אם היה מדובר על דבר שהיה גורם לו לעשות זאת דווקא בשבת, היה שייך לאסור, אולם כאן אין כל קשר בין השליחה לחילול השבת שלו (עיין תוס' שבת ג. גבי דין מסייע, ובמשנה שביעית ה' ט', גיטין סא. ובתוס' שם ד"ה משאלת אשה לחברתה וכו', שמותר להשאיל ליהודי חפץ שאינו מחייב שיעשה בו איסור, כיון שאפשר לתלות שהוא ישתמש בו בהיתר). גם איסור "לפני עיור" אינו שייך כאן, וכפי המבואר בגמ' (ע"ז ו:) שדין "לפני עיור" קיים רק כאשר החוטא לא יוכל לעבור לעשות את העבירה בעצמו, וכמו נזיר שאסור בשתיית יין, והוא נמצא בעבר אחד של הנהר והיין בצד השני, ורק בזכות יהודי אחר הוא קיבל את היין. אולם כאשר הנזיר יכל להגיע בעצמו ליין כיון שהוא נמצא באותו עבר של הנהר יחד עם היין, אין בכך איסור "לפני עיור" למביא היין. והוא הדין בנידון השאלה אין חשש לפני עיור כיון שחילול השבת שנעשה ע"י הכניסה למחשב בלי קשר למייל שנשלח. בברכה רבה,