• השבת אבידה

השבת אבידה- חפץ יקר בגינת משחקים

הרב משה מאיר אבינר

י"ט תשרי תשפ"א
שאלה
שלום רב, לפני מספר ימים מצאתי צעצוע מחשב נייד לילדים קטנים (די משוכלל) ללא סימנים בגינה ליד הבית. לאחר בירור גיליתי שעולה 150 שקל. בגלל שאנחנו גרים ביישוב לא גדול קל להגיע לכולם (בוואטסאפ, בפורום במייל, בשלטים ביישוב וגם אצל השכנים), ועד עכשיו אף אחד לא פנה אלינו. רציתי לשאול מה לעשות עם החפץ (והאם ומתי נחשב שהבעלים התייאש)
תשובה
שלום וברכה, במקרה שלך אכן יש לדון האם הכללים הרגילים קיימים. בד"כ אדם שאיבד חפץ חשוב ואין לו סימן הוא מתייאש ממנו, כיוון שאומר לעצמו שאין סיכוי שיגיע לחפץ. אך ביישוב קטן שבו אנשים סומכים אחד על השני, יש לדון אולי יש לדון מקום זה כמקום שיש תלמידי חכמים שההלכה אומרת שמחזירים להם אף אם אין סימן, ע"פ זהוי החפץ כשלהם, אך יותר נראה שאין חילוק כיוון שהדיון שמחזירים דוקא לתלמידי חכמים בלא סימן כיוון שלא משקרים אף פעם. לכן מעיקר הדין כשאין סימן בחפץ והחפץ לא הונח במקום מסויים, מותר להשתמש בו. ובכל אופן אם לאחר שפרסמת מספר פעמים לא הגיע אף אחד, ודאי ניתן להשתמש בחפץ. בברכה,