• שבת ומועדים
  • ראש חודש והלוח העברי

קבלת תענית יום כיפור קטן במנחה

הרב נועם דביר מייזלס

א כסלו תשפ"א
שאלה
שלום. התכוונתי היום לקבל במנחה תענית יום כיפור קטן, ואף זכרתי בזמן שהייתי בשומע תפילה שאני מתכוון לקבל התענית לפני 'יהיו לרצון', אבל לבסוף שכחתי לקבל עד אחר צאת הכוכבים. ראיתי במ"ב תקס"ב סק"ל שצריך להרהר ממש בלשון שהוא מקבל התענית, ולא מועיל שבדעתו להתענות בלבד. רציתי לשאול למה דומה המקרה שלי, מכיוון שלא היה בדעתי רק להתענות, אלא אף לקבל התענית, ומצד שני לא הרהרתי בליבי את המילים "אני מקבל התענית". האם זה נחשב בכל אופן קבלת תענית? בתודה מראש.
תשובה
שלום וברכה לשואל היקר! א. מלשון מרן השו"ע (תקס"ב ו') והמ"ב (שם סק"ל) נראה שלא מספיקה כוונה לקבל אלא צריך כוונה של 'קבלת תענית', שמהרהר במחשבה שמקבל תענית למחר. ב. כיוון שלא הרהרת את הלשון של קבלת תענית, הדין דומה למבואר במ"ב (שם) שאתה יכול לחזור בך, אולם אם בכל זאת אתה מעוניין להתענות, אפשר שנחשב לתענית גמורה (שעה"צ סקל"א) וכל שכן בנידון שלנו. ג. אם כבודו רגיל להתענות כל ערב ראש חודש או על כל פנים שנהגת כן שלוש פעמים, אם החלטת להתענות ואתה מעוניין בכך וקיבלת זאת במחשבה, נראה בפשטות שמועיל כקבלה (שו"ע שם סע' ב' ומ"ב ואחרונים). בברכת חודש טוב ומבורך,