• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

איך להתייחס למצוות שלי כשאני עושה גם עבירות?

הרב יצחק גרינבלט

כ"ז שבט תשפ"א
שאלה
שלום הרב, ראיתי בספר שומר אמונים במאמר פתחו שערים בהערות מביא הרב מדברי ליקוטי הארי על הפסוק ולרשע אמר אלקים מה לך לספר חוקי. ""דע שכל המעשים הטובים שהאדם עושה בעודו רשע,או התורה שלומד,אין צריך לומר שאינו נותן כוח בקדושה אלא אדרבה מוסיף כוח בקליפה ועליו נאמר ולרשע אמר אלקים מה לך לספר חוקי ,כלומר שאתה מכניס דברי קדושה בתוך הקליפה,ובזה מוסיף על חטאתו פשע וגדול עוונו מנשוא,וכשחוזר בתשובה מוציא אותו הכוח שנותן בתוך הקליפה ומכניסו בקדושה,ועל זה נאמר חי"ל בלע ויקיאנו וגו וזה נקראת תשובה שתשוב דברי הקדושה למקומה ושכרו כפול ומכופל ,שמכניע הקליפה בהוציאו את הקדושה מתוכה,ונותן כוח אל הקדושה בהכניסו לתוכה ,ובזה יובן מה שאמרו רז"ל זדונות נעשו לו כזכויות עכ"ל"". קראתי את זה וזה קצת מבלבל אותי. אני מבין שחוזרים בתשובה אז תמיד הכל מסתדר.. אבל מה המשמעות של הלימוד שלי עכשיו? לא הצלחתי להבין מה נפסק בסוף לגבי ההסתכלות שלנו על עצמנו, נגיד לפי בעל התניא אנחנו צריכים לשאוף לבינוני אבל בינוני הוא לא חוטא אף פעם רק מתמודד ונלחם.. או פשוט לחמול על עצמי ועל המעשים שלי שאני גדלתי בסביבה לא תורנית במיוחד ומה שאני מצליח זה טוב. זאת שאלה אחת שקשורה לשאלה השנייה, שבעצם אומרת איך מגדיר את עצמי ויודע איך לשפוט את עצמי בהקשר לפסוק כי הרי למשל אני נופל בפגם הברית וכבר קשה לי שכמעט בכל ספר מוכיח אותי על זה. כולם צודקים אבל אני רוצה להרגיש ושלם לפחות עם המצוות שאני כן עושה. אני מרגיש שזה כל כך יסודי שהכל בטל בשישים.. השאלה השנייה בהקשר למאמר היא מה המשמעות של הלימוד שלי עכשיו? אני נותן כוח לקליפות? כי הרי אני יודע שיש הרבה עבירות שאני לא אצא מהם בזמן הקרוב, ואני מרגיש שהלימוד מחיה אותי, אבל עכשיו שקראתי אני מרגיש שבזמן העבירה בנוסף אני זורק את התורה הנפלאה והמחממת שלמדתי ועד שנפל יום טוב עם חשק ללמוד שהשם נתן לי מתנה ומן דבקות כזאתי אז שאני עושה עבירה אני זורק את הכל אל החיצונים והקליפות? חשבתי שאני כמו סיר שיש בו יין וברז למטה ואם אני ישפוך הרבה מים והרבה תורה לאט לאט זה יתנקה ויצא מים, ואני עדיין חושב ככה, אבל לא הצלחתי להבין את הפירוש של הפסוק הזה שיצטייר אצלי כמחזק ולא כמחליש. אני בטוח שרבותינו התכוונו רק לחזק. אבל עכשיו יש לי פחד ממזיקים וחיצונים וניצוצות קודש שנפלו לקליפות שאני לא יודע מזה ניצוצות קודש ואשמח לביאור אם זה מושג שצריכים לדעת והוא לא קשור לקבלה או משו כזה. תודה רבה אוהב אתכם (:
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את דבריך והבנתי אותך מאוד. באמת זה מאוד לא נעים לחשוב שכל הדברים הטובים שאדם עושה זה מוביל אותו למקומות לא טובים. שהרי האדם באמת משתדל ובאמת רוצה דברים טובים. לכן, חשוב מאוד לדייק בדברים ולהתבונן בהם נכון, כי רוב הבעיות מתחילות מכך שאדם קורא דברים ולא מדייק בהם וכך הוא לא מבין אותם נכון. דבריו של האר"י הקדוש ודאי שהם נכונים וקדושים, ומי אנו שנערער עליהם, אלא שהם נאמרו על אדם רשע, שממשיך לחטא מרצון. כי הוא בוחר לחטוא, הוא בוחר להמשיך לעשות כאוות רוחו. אז הוא רשע, שהוא בוחר ברע. כך גם כל אדם שלומד תורה בלא לשאוף להתקדם, וממשיך לחטוא כי הוא בוחר בחטא באמת פוגע בעצמו ובדברים רבים נוספים. אבל, אדם ששואף לטוב, שעל ידי התורה הוא מתקדם, אלא שקשה לו עם דברים אחרים, שקשה לו עם שמירת מצוות ובהן הוא עדיין לא מצליח, ודאי שעל אדם כזה לא דיבר האר"י הקדוש. אדם זה אינו נקרא כלל רשע, אלא הוא חוזר בתשובה, הוא משתדל להתקדם, משתדל להתעלות וממילא הוא לא רק שאינו רשע אלא שהוא ממש קרוב אל ה' יתברך. וכעת ביחס אליך. ברור שחשוב מאוד שתמשיך ללמוד תורה, שתמשיך להתקדם במה שאתה יכול, וזכור כל הזמן שאתה אהוב מאוד בעיני ה' יתברך, ושכל מה שאתה זוכה לעשות טוב משמח מאוד את ה' יתברך. כל מחשבה אחרת ביחס לדברים האלו מחלשים ועלולים לפגוע בך ואסור לך להקשיב אליהם. אלו בשבילך עצות היצר הרע. חשוב מאוד לדעת שהיצר הרע ערמומי מאוד, ולפעמים הוא אפילו משתמש בדברים קדושים והעיקר להחליש את האדם ולעצור אותו מלעשות דברים טובים. לכן, אל תיבהל מכל הדברים האלו, אלא השקע את כולך בהמשך ההתקדמות הרוחנית שלך, לצעוד קדימה, להתעלות ולהתקדם ובעזרת ה' תזכה להמון שכר בכל מעשה שלך. זכור שה' יתברך שמח מאוד בך ובכל מה שאתה זוכה לעשות והשתדל כל הזמן לבחון אם יש עוד משהו שאתה יכול לעשות, ולבחון בדברים הפחות טובים שאתה נופל בהם מה יכול לעזור לך שלא תמשיך ליפול לשם. המשך בעוז ובשמחה וזכור שאתה עושה את הדבר הנפלא ביותר. ידידי, אשמח להיות בקשר ולעזור בכל מה שאוכל, ואתה מוזמן לכתוב אלי ולבקש ולשאול ואשמח לעזור. בברכה הרב יצחק גרינבלט.