• שבת ומועדים
  • שימוש בפלטה

תנור המשמש כפלטה

הרב רואי מרגלית

י"ג סיון תשס"ה
שאלה
בשבת התנור בבית משמש כפלטה ולפעמים כשמחממים את הלחם לפני הארוחה מניחים אותו ישר על הרשת שבתנור. הענין הוא שלפעמים מכינים אוכל חלבי באותו תנור ויכול להיות למשל שאם הכנו פיצה הגבינה נזלה על הרשת או משהו כזה כמו כן לא בטוח שהתנור עבד על חום מספיק חם מאז כדי שישרף האוכל על הרשת. השאלה היא האם מותר לאכול את החלה. כמו כן בענין דומה אם למשל שאני מכין פיצה היא קצת גלשה מהניר כסף ונגעה ברשת האם מותר לאכול אותה שכן מספר ימים לפני הוכנה על אותה רשת בשר ואולי נשפך הרוטב על הרשת ולא בטוח שמאז התנור עבד על חום גדול כדי שישרף. עוד הערה קטנה זה קורה לפעמים כשאני הולך לבית הורי וקצת קשה להסביר להם דברים כאלה אפילו שהם דתיים האם זה משנה? יש הבדל אם זה קורה בבית הפרטי שלי?
תשובה
ההיתר להשתמש בתנור בעל תא יחידי לבשר ולחלב הוא ע"י ניקוי התנור בין מין אחד לשני, המתנה 24 שעות והסקתו על החום הגבוה ביותר למשך מס' דקות. במקרה שלך אכן יש בעיה ויכול להיות מצב ששני המינים משמשים בעירבוביא וצריך להבהיר (בדרכי נועם כמובן) שהחשש להיכשל פה בבישול ואכילת בשר וחלב הוא גדול ויש להקפיד על כך. ואין הבדל היכן התנור נמצא כיון שזה איסור מהתורה אין להקל בכך. הרב רואי מרגלית.