• תערובת מאכלים

מה מברכים על תערובות מאכלים בארוחה?

הרב חגי לרר

כ"ו אדר תשפ"א
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב. רציתי להבין ולחדד כמה דברים בהקשר של ברכות על המזון. 1. רציתי לוודא, כשאני אוכל לחם, קיטניות וירקות באותה ארוחה. אני מברך ברכה ראשונה ״המוציא״ וברכה אחרונה ״ברכת המזון״ ובזה פטרתי את הקיטניות והירקות מברכה נפרדת, האם אני צודק? 2. כשאני אוכל קרקר עם ירקות וגבינה, מה אני מברך ברכה ראשונה ומה אחרונה? אני צריך לברך על כל דבר בנפרד או שברכה אחת פוטרת הכל כמו על הלחם? 3. אותה שאלה לגביי פנקייק עם תמר, בננה וקצפת. האם אני צריך לברך ראשונה ״מיני מזונות״ על הפנקייק, ״העץ״ על התמר, ״אדמה״ על הבננה ו״שהכל״ על הקצפת? או ש״מיני מזונות״ על הפנקייק כבר פוטרת את כל השאר? ומה אני מברך ברכה אחרונה על זה? 4. בברכות האחרונות יש אפשרות לברך ״על הארץ ועל הפירות״ או ״על הארץ ועל פרותיה״ מה ההבדל ואיך אני יודע מה אני צריך לברך? ממש הלכתי לאיבוד אשמח אם תעשה לי סדר.
תשובה
שלום וברכה. 1. אכן. 2. ככלל אם יש מאכל עיקרי ומאכל טפל לו- ש'מלפתים' עימו את המאכל העיקרי, מברך על העיקר ופוטר את הטפל. בין בברכה ראשונה ובין בברכה אחרונה. ולכן במקרה הנ"ל, העיקר זה הקרקר ומברכים על הכל מזונות. אך זה בתנאי שאוכל הכל יחד. אך אם מתחיל ואוכל ירקות לפני הקרקר, או שאוכל הרבה ירקות בפני עצמם- מברך גם עליהם. הגבינה בדרך כלל נאכלת יחד עם הקרקר ולכן לא מברכים עליה בנפרד. 3. כנ"ל בסעיף 2. 4.על פירות שגדלו בחו"ל מברך 'על הפירות', אך על פירות שגדלו בארץ ישראל מברך ' על הארץ ועל פירותיה' ברכה והצלחה וכל טוב.