• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

התייעצות לפני שיעור א

הרב חיים שרייבר

כ"ד תמוז תשפ"א
שאלה
שלום הרב! ב"ה סיימתי עכשיו ישיבה תיכונית מהתורניות בארץ ואני ממשיך לישיבת הסדר גבוהה ואני אשמח להתייעץ עם הרב על כמה שאלות שאני שואל את עצמי תקופה ארוכה. א. בעניין של חולצה ארוכה, כיום אני הולך עם חולצה קצרה (מקפיד על חולצה עם צווארון בלי הדפסים) אבל קראתי בכמה מקומות (גם בשם הרב צבי יהודה) שצריך שתהיה חולצה ארוכה (הרמב"ם כותב בספר המדע שצריך שתכסה עד קצות האצבעות), מה ההנחיה של הרב בעניין זה? בשבת אני הולך עם חולצה ארוכה וסנדלים עם גרביים לבנות. (אני צריך לציין שאמא שלי נגד שאני ילך עם כאלה חולצות). ב. ומה לגבי התפילה? הרי צריך להיות לבוש כאילו עומדים לפני מלך ואני כמעט בטוח שלפגישה עם מלך אני יגיע לבוש עם בגדי שבת. ג. בישיבה התיכונית חינכו אותנו על חשיבות התפילה וההכנה אליה, כיום אני משתדל לקום ותיקין ואז ללמוד כמה שעות, זה הנהגה שטוב להמשיך איתה גם לישיבה החדשה בשנה הבאה? או שעדיף לקום מוקדם וללמוד לפני התפילה ולהתפלל עם הישיבה? ומה לגבי אם אין לי מניין? ד. מה דעת הרב לגבי סמארטפונים? כמובן שעם ההגנה הכי גבוהה, בישיבה החדשה ל85% יש סמארטפונים. ה. ומה דעת הרב באיזה גיל צריך/מומלץ ללכת לצבא? בישיבה החדשה בערך חצי הולכים בסוף שיעור ב וחצי בסוף שיעור ג. ו. ומה דעת הרב לגבי חתונה? באיזה גיל מומלץ? אני יודע שיש הרבה מאוד חילוקים בעניין הזה. תודה רבה!!
תשובה
שלום תחילה אברך אותך שתצליח ללמוד את דברי תורתינו הקדושה על כל חלקיה השונים מתוך שמחה והבנה מתוך רצון ובחשק רב. א. הלבוש מכבד את האדם והאדם מתכבד על ידי לבושו. כפי שציינת אתה מתלבש כבן תורה ועובד ה' שבגדיו מכבדים אותו והוא מתכבד בבגדיו. חולצה ארוכה נחשב כהידור רב לבחור צעיר, ולכן נכון יותר לקיים ולהדר במצוות כיבוד הורים. את המעלה של לבישת חולצות ארוכות תקנה בעז"ה בהמשך חייך כאשר תתחתן בס"ד תהיה ברשות עצמך. הזכות שיש לך לשמח את הוריך בשקידת התורה שלך ושמיעה בקולם עולה לעין שיעור על המעלה שיש בלבישת חולצה ארוכה. ב. כפי שכתבת כשעומדים בתפילה, עומדים לפני מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא. לכן יש להתלבש באופן מכובד לתפילה, הכבוד מוגדר לכל מקום וכל זמן לפי מנהגו. נכון הדבר שאדם שהולך פעם בחייו להקביל את פני המלך – לובש את בגדיו היפים ביותר, ואילו האדם שפוגש את המלך בכל יום – מקפיד ללבוש בגדים מכובדים לפי תפקידו ומעלתו, אבל אינו מתלבש בכל יום בבגדיו המכובדים ביותר. וכך אנו זכינו - אנו פוגשים את המלך שלוש פעמים בכל יום - בתפילה, אנו כדוגמת האנשים שבאים לפני המלך בכל יום, שלובשים בגדים נאים, אבל לא בהכרח את הבגדים המכובדים ביותר. ג.- ו' מתוך שאלותיך ניכרת חוכמתך. אתה שואל שאלות הקשורות לחינוכו ולדמותו של בן ישיבה, אשריך ששאיפותיך הם בקודש וברצונך לחיות מתוך דבקות ומימוש האידאלים עליהם גדלת. שאלות אלו (ויתיקין - תפילה בישיבה, החזקת פלאפון "חכם", צבא וחתונה) קשורים לדרך החינוך של הישיבה. בכל ישיבה קיימת הדרכה שונה, על כן הנכון ביותר הוא שתברר נקודות אלו אצל הרמ"ים / ראש הישבה או אצל אחד האחראים בישיבה המלווה את הבחורים החדשים בכניסתם לישיבה, ומהם תשמע על דרכה והכוונתה את הישיבה בתחומים אלו. כך תוכל ללמוד גם את העקרונות החינוכיים המנחים את צוות הישיבה ומהם ללמוד ולהוסיף לקח על דרכה של הישיבה בכלל. שוב, אברך אותך בהצלחה רבה! חיילך לאורייתא!, ועשה חיל בכל אשר תפנה!. יום טוב