• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

צניעות בתוך הבית לחוזר בתשובה

הרב יצחק גרינבלט

א אלול תשפ"א
שאלה
שלום, אני חוזר בתשובה. אני גר בבית מסורתי אבל הבנות בבית לא מתלבשות בצניעות. כתוצאה מכך קשה לי לשמור על העיניים בבית. אני הרבה פעמים לא יוצא מהחדר בשביל לעשות את מה שאני רוצה, ולפעמים יש סיטואציות שאני איתן, כמו לדוגמה שהן נכנסות לחדר שלי להביא לי משהו, או בקידוש. אני מנסה להסיט את המבט, אבל לפעמים הן שואלות אותי למה אני לא מסתכל להם בעיניים והן גם חשדו פעם שאני עושה את זה בגלל הצד הדתי. לפעמים גם עולות דילמות שאני לא יודע איך לנהוג בהן כמו שמבקשים ממני לקחת או להחזיר את אחותי ממקום כלשהו. כשמבקשים ממני להחזיר אותה ממקום כלשהו אני לא יודע מה לעשות כי אם אני לא אחזיר אותה ואין מישהו אחר אז אני משער שהיא עשויה לחזור באוטובוס ואם היא תעשה את זה אז מצד אחד היא הייתה לא צנועה ברבים, ומצד שני הרבה נכשלו בראיה אסורה. אני לא יודע איך אני צריך לנהוג, באילו מצבים מותר לי לצאת, באילו לא, איך לנהוג כשאני איתן. שמירת העיניים זה דבר מאוד חשוב ואני לא רוצה לעבור על זה, אבל יש התנגשות מסוימת עם המצב הקיים. אני לא יודע איך להתנהג ואני לא רוצה לחטוא, אשמח אם תוכלו לבאר לי איך אני צריך להתנהג ולשמור על העיניים בבית. תודה רבה על העזרה ותשומת הלב
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את מכתבך וחשבתי עליו המון. זכית ב"ה לעבור תהליך נפלא, והמצב שבו אתה נמצא מאוד לא קל. שמירת העיניים היא דבר מאוד חשוב. לצערנו הרב, בורות של אנשים רבים גורמת לדברים מאוד לא טובים. ואנו תפילה לה' יתברך שנזכה במהרה שכולם יחזרו בתשובה ולא נהיה צריכים להתמודד עם הדברים האלו. שנשים ירגישו כמה זכו הן לגוף קדוש שחשוב לשמור עליו לעבודת ה'. לזכור שהן בנות של מלך מלכי המלכים. וזו זכות שגם דורשת התנהגות מתאימה. אבל בינתיים אנו חייבים ללמוד לחיות עם הדברים. לצערי הרב מתוך הבנתי את המציאות, לא תוכל לשנות את התמונה, לומר להן את הקושי שהן גורמות, וממילא דיבור שלא יישמע רק יגרום לקשיים במשפחה. לכן נכון להימנע מלהסתכל במקומות האלו החשופים של האחרות שלך. אף שזה לא קל, להשתדל כמה שאפשר. במצב שאתה צריך ללכת לקחת את אחותך, ודאי שתלך, כי אי אפשר שלא ללכת, זה לא נכון, אבל תימנע מלהסתכל עליה, כאשר הקשר טוב, פעמים רבות דברים יותר נשמעים. לכן נצל את ההזדמנות לקשר של פתיחות והבנה, התחשבות ורצון טוב, ואז שתף את מי שיכול במשפחה להבין אותך, וספר על הקושי שאתה מתמודד איתו, פעמים לאחר שיתוף הלב, הדברים שיוצאים מהלב נכנסים ללב של האחר ומשפיעים. חייבים המון סבלנות בדברים האלו, כי לצערי הרב פעמים רבות אין קיצורי דרך. לכן, צמצם הסתכלויות ועשה את מה שאתה צריך, וכך בבניה של קשר טוב תוכל בעזרת ה' להשפיע. אחד מהדברים החשובים בשלבים של התחזקות רוחנית, בפרט כשהיא מלווה בהתמודדויות זה להיות מקושר למקורות שאיבה למעלה, להתחבר למקום לימוד תורה, למצוא דרכים איך להתחבר יותר לאבינו שבשמים ומכך לשאוב כוחות להתגבר גם על הדברים הפחות טובים. אנו באתר משתדלים לעזור בעוד תחומים, ואתה מוזמן לפנות ולבקש עזרה בכל דבר ונשמח לעזור. תרגיש חופשי לפנות שבשביל זה אנחנו כאן. בברכה הרב יצחק גרינבלט.