איך אפשר לשמור על טהרת המשפחה?

הרב בניהו שרגא

כ"א כסלו תשפ"ב
שאלה
שלום הרב לא כל כך הבנתי למה האיסור נידה כל כך מסובך ואיך אפשר שכולם ינהגו ככה אם זה מצריך הרבה אנרגיה מחשבה , לא רק שיש דם ואת סוגיו ואם הוא טמא או לא לפני דם הווסת של האישה יש ימים שבהם יש לפרוש מיחסים בזמן המועד לדם ווסת ופרטיו כל כך לא מובנים בהלכה כי יש כל כך הרבה משתנים שאני שואל את כצמי איך מקיימים את זה
תשובה
ערב טוב ומבורך שאלה טובה וחשובה שאלתם. מהשאלה עולה כי מחד זה אתגר לא קטן ומאידך חשוב לכם לדעת מה דעת התורה בעניין. תקופה ההרחקה כוללת בתוכה לא רק את תקופת הדימום אלא גם את ההיטהרות ממנה. הליך ההיטהרות כולל את השבוע של הנקיים כשאחריו האישה טובלת. סה''כ יוצא קצת פחות משבועיים. כך אבינו האהוב שבשמיים ציווה. זה עושה את קל?! ממש לא. אכן זה לא קל . בכלל זה לא קל לשמור תורה ומצוות. נוצר מעין סיר לחץ בנפשו של היהודי. מחד, דחפים וחשקים שונים ומאידך כל מיני הגבלות בכל מיני נושאים. אך אנו מאמינים שהדבר דומה לחייל סיירת שיש עליו לא מעט הגבלות (לא אוכל של אמא, לא מיטה של בית, פקודות כל הזמן, חייב לעמוד בזמנים לחוצים, מסכן את עצמו וכ') אך הסיפוק אדיר. יש הרגשה שאחר ההכשרה הוא מעין 'כל יכול'. הוא שולט בעצמו, יודע לנווט את גופו ,נפשו ורצונו למען העם והמולדת . פתאום מגלים בחור לוחם סיירת שההגבלות השונות בנו אותו, יצרו לו יכולת שימוש נכונה בכל כוחות חייו, דבר שיוכל לשמש אותו למטרות גבוהות . לא פלא שתחושת סיפוק ומיצוי עצמי אדיר מציפים אותו . כך בדיוק הדבר לגבי ההגבלות והאיסורים של התורה הקדושה. אם מתמקדים בכמה אסור וכמה זה קשה, אז התחושה קשה. אם ממקדים מבט כמה זה בונה וכמה זה נותן, אז מתחברים לתהליך הצמיחה. למשל לגבי שבת. יכולים לראות את איסור מוקצה, בישול וכו' ולהכנס לבאסה. מאידך, אפשר לראות את השבת כמסגרת מענגת ורוחנית הגורמת לאדם לחיות את משפחתו , ומנוחתו הגשמית והרוחנית. כשאדם ממקד מבט כזה, פתאום הוא לא מוכן לוותר על השבת. הוא חווה כיצד דווקא ההגבלות והאיסורים יש בהם כדי לגרום לשבת להיות כזו מיוחדת שיש בה למנף אותו אל על. ממש כך לגבי טהרת המשפחה. אם סופרים את השעות ומתבאסים על ההרחקות, זה ממש קשה ולא בונה. מאידך, אם משתמשים בהגבלות לצמיחה זוגית, אז יחד עם הקושי, יש את ההרגשה הטובה סביב זה. זמן איסור גורם לגעגוע מיוחד. חיי האישות מקבלים ריענון והתחדשות. בנוסף, העובדה שיש גם זמן לא מעט של איסור , נותנת את האפשרות להרגיש שהקשר הזוגי אינו נעוץ רק בקשר האינטימי המיני אלא גם בשיח ,דיבור והקשבה אמתית שהבסיס שלהם הוא האהבה. דווקא בשמירת טהרת המשפחה על כל ענפיה וכלליה, נוצרים זמנים שונים עם הדגשי פעילות זוגית אחרת, כך שביחד נוצרת מערכת יחסים נפלאה ומגוונת. גם בפרטים שונים שאנו לא מצליחים לרדת לעומק ההבנה של העניין, עדיין אנו מאמינים ומבינים שאלו לא סתם הגבלות. אלו ההגבלות של בורא עולם, של היצרן. אלו הוראות יצרן כדי שנתפעל את גופנו בצורה הטובה והמועילה ביותר. כיוון שכך אנו רוצים לפעול לפי ההוראות גם אם לא מבינים בדיוק למה וכמה. מאמצנו סביב טהרת המשפחה, משפיעים המון קדושה, טהרה וברכה הן על עצמנו הן על עמנו הגדול והן על העולם כולו. ככל שהמאמץ סביב האתגר גדול יותר, כך גודל השפע. יחד עם זאת צריך לדעת שלפעמים זוגות אוסרים את עצמם שלא כדין מחוסר ידע ושליטה בפרטים. לכן ההמלצה היא להיות בקשר עם רב מקומי שמתעסק בעניינים אלו. יש בקשר זה לסייע גם לנהוג כפי ההלכה מבלי להחמיר או להקל שלא כדין וגם לקבל חיזוקים מתאימים ע''פ סגנון הזוג. אם אין לכם רב כזה באזור מגורכם, אשמח לנסות לסייע לכם למצא אחד כזה בהצלחה רבה רבה