• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

התפתחות איטית של אדם - הסיבה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז סיון תשס"ה
שאלה
מה הסיבה שאדם מתפתח לאט לעומת שאר החיות? זה כמו עץ שלאט לאט גודל ומניב פרות כדי להנות בהם אחרים והאדם נמשל לעץ שגם אמור להיות ככה, ובין היתר ברור שהוא מורכב מגוף ונשמה ולכן הוא מתפתח לאט לאט, אבל מה הרעיון העמוק בטבע הזה שעשה הקב"ה בעולם שהאדם יהיה מתפתח לאט כך מבחינה שכלית וכללית?
תשובה
שלום רב, המהר"ל מבאר במספר מקומות שכל דבר חשוב הוא בא אחרון. העולם יש בו חומר וצורה. החומר הוא התשתית לצורה שהיא עיקר הדבר. הצורה תמיד תגיע באחרונה. הצורה צריכה לתת צורה לכל הכוחות כולם. לכן קודם כל העולם נהיה מושלם מבחינת החומר שבו ורק לבסוף באה הצורה ונותנת משמעותלכל מה שנעשה לפניה. לכן האדם נברא אחרון. לכן עם ישראל נהיה לאחר שכל שבעים האומות נוצרו. לכן גם בכל אדם פרטי ראשית האדם צריך להתפתח מבחינה חומרית ביולוגית. לאחר מכן יש לפתח את כוחות הנפש. לאחר מכן את כוחות הרגש ורק לבסוף האדם יכול להתפתח מבחינה שכלית. האדם בשל בהתפתחותו כשהוא יכול להקים משפחה .