ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- שבת ומועדים
- ספירת העומר ול"ג בעומר
- הלכות הספירה
שאלה
האם מותר לשמוע מוסיקה מהרדיו בספירת העומר?
תשובה
שלום וברכה,
מותר לשמוע בימי ספירת העומר שירים רגועים במוזיקה ווקאלית (כלומר בלי ליווי כלי נגינה).
מקורות והרחבה:
כתב המגן אברהם (תצג, ס"ק א) שנהגו לאסור ריקודין ומחולות של רשות. וכן כתב המשנה ברורה (ס"ק ג).
המגן אברהם לא התייחס לכלי נגינה בימי העומר.
הערוך השולחן (שם, סעיף ב) למד איסור בכלי נגינה בקל וחומר מאיסור ריקודים ומחולות. זה לשונו: "ומותר לעשות סעודה, אך לא בריקודין ומחולות. וכל שכן שאסור לזמר בכלי זמר".
בחזון עובדיה (יום טוב עמ' רנח) כתב שנכון להחמיר (למי שלא מחמיר בשמיעת מוזיקה כל השנה) ולא לשמוע מוזיקה בימי הספירה. משמע מלשונו שאינו חובה מעיקר הדין.
לגבי שירים רגועים ושקטים יש יותר מקום להקל, כי עיקר המנהג הוא לאסור שמיעת שירי שמחה. ויש יותר מקום להקל בשמיעה מרדיו ומכשירים אלקטרוניים שאין בהם חגיגיות ושמחה יתירה, והיום הם הפכו לדבר שבשגרה.
בספר הליכות שלמה הלכות ספירת העומר (יא, יד) כתב "יש להימנע בימים אלה מכל שירה המעוררת לריקוד ומחול אבל שירה המרוממת את האדם אך אינה מביאתו לריקוד ומחול, מותרת. ובהערה (אות כ) כתב על פי רשימותיו של הגרש"ז: "ולכן קבלת פנים לחתן בשירה וכו' כנהוג בישיבות הקדושות בשאר ימות השנה, אין לערכה בימים אלה. וכל שכן שאין להאזין לקלטות שירים כאלה בימים אלה". נראה מלשונו שהתיר אף לשמוע קלטות שירים כאשר מדובר בשירים רגועים ומרוממים.
בשו"ת מנחת אשר קורונה (סימן עח) נשאל לגבי שמיעת מוזיקה בימי הספירה בזמן הקורונה. וכתב שם בסוף התשובה: "וכך גם לגבי הורים למשפחות גדולות שמתקשים להעסיק את הילדים המסתגרים בבית יש להקל להם, ובפרט כאשר מדובר במוזיקה מוקלטת ולא בנגינה בכלי זמר, וביותר יש להקל בזה כאשר לא מדובר במוזיקה שמחה כמו מוזיקת ריקודים אלא מוזיקה שקטה הקרוי בפי רבים שירי נשמה ודביקות דלא מצינו איסור אלא בריקודין ומחולות כמבואר במשנה ברורה (סי תקנ"א ס"ק ט"ז) בשם אליהו רבה. אבל אין להורות בזה היתר כללי".
כעין זה כתב הרב שלמה דיכובסקי שליט"א ('מנהגי אבלות בימי בין המצרים', תחומין כא, עמ' 70-65) בשם הגר"מ פיינשטיין זצ"ל (ביחס לימי בין המְצרים): "נמצא, שמוזיקה קלסית, למשל, שאיננה מוזיקה המביאה לריקודים ומחולות ואיננה מנוגנת בבית המשתה, אינה בכלל האיסור. ואכן, שמעתי מהרב שבתי רפפורט שליט"א, בשם זקנו הר"מ פיינשטיין זצ"ל, שהתיר שמיעת מוזיקת רקע בימי בין המְצרים, היינו מוזיקה ששומע אדם תוך שהוא עוסק במלאכתו, לומד או נוהג. נראה לי שטעם ההיתר הוא משום שמוזיקה כזו אינה מביאה לידי ריקודים ומחולות, היות והאדם טרוד בעבודתו… מוזיקה זו, שהיא חיונית לנפש, אין לה כל קשר לריקודים ולמחולות שנאסרו בימי בין המְצרים… והיא אינה אסורה בימים אלו".
בשו"ת שואלין ודורשין (חלק ד' סימן ל"ז) כתב:
"וכל אדם יש לו בביתו מכשירי הקלטה וקלטות לרוב, ואין הדברים משמחים כל כך כמו בשנים שעברו, שלא היו רגילים בכל אלו. וגם לרבים זה נחשב להם כרפואת הנפש לשמוע זמירות ופסוקים עם כלי זמר, והדבר מציל אותם מדיכאון מחשבות רעות וזרות. ומקיימים מאמר קדושים "מצוה גדולה להיות בשמחה" גם בימי הספירה, שעכ"פ איננו מראים את השמחה בחוץ, אבל בפנימיות יש להיות שמח כי העצבות מביאה את האדם לידי חטאים ומרעין בישין". ומתוך כך קבע: "על כן הדבר פשוט דיש להתיר לשמוע נגינה שקטה גם עם ליווי של כלי זמר בימי הספירה. וכן שמעתי בשם רבנים גדולים וחשובים שליט"א".
שאלתי את הגר"א נבנצל שליט"א לגבי מוזיקה בהקלטה בימי הספירה והשיב שאסור. לאחר מכן שאלתי לגבי מוזיקה שקטה ורגועה והשיב שמותר. וכמו כן שאלתי את הגר"ד ליאור שליט"א אם יש להקל בשמיעת מוזיקה בהקלטה והשיב שאסור. לאחר מכן שאלתי אם ניתן להקל בשירים שקטים ורגועים השיב שמותר (בדיוק כפי שהגר"א נבנצל השיב).
וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א כמובא באהלי הלכה (פ"ב) שמותר לשמוע שירים שקטים שאינם מעוררים לשירה וריקוד.
וכן מסרו לי ידידיי הרב אביעד ואחיו הרב נעם וייץ ששמעו בשם מרן הגר"א שפירא זצ"ל שאפשר לשמוע שירים שקטים בימי ספירת העומר.
הגר"י יוסף קאפח זצ"ל נשאל:
"האם מותר לשמוע מוזיקה ובפרט בספירת העומר?"
והשיב:
"מותר לשמוע מוזיקה מקלטת או מרדיו. דאינו כלי הניגון ממש. וכן מותר לשמוע שירי קודש. ובספירת העומר אין לחשוש כלל לשום דבר" (שאלה 47 מתוך שו"ת שפרסם הרב משה צוריאל).
יש מי שהיקל בשמיעת מוזיקה וואקלית בלי ליווי כלי נגינה - ראה פסקי תשובות תצג הע' 35 בשם האגרות משה שמיקל בכך ובאהלי הלכה (פ"ב ה"ב) בשם הילקוט יוסף שמיקל מעיקר הדין במוזיקה וואקלית. ועיין בפסקי תשובות ואהלי הלכה שהביאו שאחרים החמירו בכך, ביניהם הציץ אליעזר, שבט הלוי והגר"י אריאל. ובפסקי תשובות הוסיף שהיום שעושים את ההקלטה בצורה מקצועית ביותר שנשמע השירה ככלי נגינה בוודאי יש לימנע.
נראה לענ"ד שאפשר להקל לכתחילה במוזיקה וואקלית שהיא שקטה ורגועה, שיש תרתי לטיבותא.
כאשר מדובר במוזיקה וואקלית שהיא שמחה ומקפיצה קשה להקל, שעיקר העניין הוא לימנע משמחה כזאת. וגם נראה שלא נכון להקל ולשמוע מוזיקה שקטה עם ליווי כלי נגינה משום שהרבה פוסקים לא התירו, וגם קשה להבחין מה בדיוק נקרא שמח ומקפיץ ומה נחשב שקט ורגוע.
אך כאשר מדובר במוזיקה שאינה מקפיצה וגם וואקלית נראה לענ"ד שניתן להקל לכתחילה.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר

























