• ברכת כהנים

האם שליח ציבור עונה אמן אחר ברכת כהנים?

הרב דניאל קירש

א סיון תשפ"ב
שאלה
האם שליח ציבור עונה אמן אחר ברכת כהנים לפני שעומד להקריא לכהן תיבות הברכה?
תשובה
שלום וברכה, שליח ציבור ספרדי לא עונה אמן אחר ברכת "אשר קדשנו בקדושתו של אהרן", וכן לא עונה אמן אחר ברכת כהנים (יברכך ה' וישמרך' וכו) מחשש שמא יתבלבל בתפילתו. שליח ציבור אשכנזי עונה אמן אחר ברכת כהנים (יברכך ה' וישמרך' וכו) אם הוא מתפלל מתוך סידור ומובטח לו שלא יטעה. אולם לגבי ברכת "אשר קדשנו בקדושתו של אהרן" יש מחמירים שלא עונה אמן משום חשש הפסק בתפילה. מקורות והרחבה: כתב השולחן ערוך (קכח, יט): "אין ש"צ רשאי לענות אמן אחר ברכה של כהנים". כתב המשנה ברורה (ס"ק עא): "אחר ברכה של כהנים - שמא תתבלבל דעתו ולא ידע להקרות אח"כ פסוק ב' או ג' ואם מתפלל מתוך הסידור ומובטח לו שלא תתבלבל דעתו רשאי לענות אמן דאמן זה אינו חשיב הפסק דהוא צורך תפלה ועל אמן של הברכה אשר קדשנו בקדושתו וכו' יש מחמירין שבכל גווני לא יענה משום הפסק בתפלה ושאני אמן של הב"כ גופא דלא הוי הפסק שהוא מורה על קבלת הברכה". הרי שלדעת המשנה ברורה במקרה ששליח הציבור בטוח שלא יתבלבל (ובדרך כלל זה המצב בזמננו שמתפללים עם סידור, ראה שער הציון ס"ק סא), יש לשליח ציבור לענות אמן אחר שלש הברכות של ברכת כהנים. אולם יש מחמירים שאין לשליח ציבור לענות אמן על ברכת "אשר קדשנו בקדושתו" משום שיש בזה הפסק בתפילה. הפוסקים הספרדים פסקו שלא יענה השליח ציבור אמן על ברכות הכהנים משום החשש שיתבלבל, ולא פלוג בין אם יש לו סידור ומובטח לו שלא יטעה לבין אינו מובטח לו שלא יטעה. כמו כן לא יענה אמן אחר ברכת אשר קדשנו בקדושתו של אהרן. כך פסקו הבן איש חי (תצוה, אות טו), כף החיים (ס"ק קיב), הליכות עולם (ח"א, עמ' רח), ואור לציון (ח"ב עמ' פג). בשו"ת אור לציון (שם) כתב שהטעם שלא יענה השליח ציבור אמן על ברכת אשר קדשנו בקדושתו הוא משום שברכה זאת היא הפסק בתפילה. ולכן כתב שאף יחיד המתפלל עם השליח ציבור לא יענה אמן אחר ברכה זו. אולם בספר הליכות עולם (שם, עמ' רי) חלק עליו וכתב שאין זה הפסק בתפילה, אלא הטעם ששליח ציבור לא יענה אמן על ברכה זו הוא מחשש שמא יתבלבל השליח ציבור וגם כשמובטח לו שלא יתבלבל לא חילקו בדבר. אולם יחיד המתפלל עם השליח ציבור יענה אמן על ברכה זו שאין חשש שיתבלבל מאימת הציבור. אם איש אחר מהציבור מקריא לכהנים את הברכות, השליח ציבור יכול לענות אמן אחר ברכות הכהנים משום שאין חשש שיטעה (הליכות עולם שם). לגבי ברכת "אשר קדשנו בקדושתו" לדעת האור לציון לא יענה אמן משום הפסק בתפילה ולדעת הליכות עולם יענה שאין בזה הפסק כנ"ל. כל טוב