• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

תורתו אומנותו והאומר אין לי אלא תורה

הרב אוריאל טויטו

ט"ו אלול תשפ"ב
שאלה
מה ההבדל בין מי שתורתו אומנות לזה האומר אין לי אלא תורה שעליו הגמרא אומרת שגם תורה אין לו?
תשובה
שלום לך, מי שתורתו אומנותו, נחשב מי שאינו פסוק מלימוד תורה לשום דבר, גם לא לעסקי פרנסתו, כרבי שמעון בר יוחאי וחבריו, ולכן פטרו אותו חכמים מדברים מסויימים, כמו מתפילה (שבת דף יא עמ' א, שו"ע סי' קו עסיף ב). אבל הוא מפסיק מלימודו לשאר מצוות, כגון לקריאת שמע, ולכל המצוות אפילו מדרבנן. ולכן הוא נחשב כמי שלומד על מנת לקיים את מצוות התורה. ומאחר והוא לומד על מנת לקיים, תורתו מתקיימת בידו, ויש לו שכר על לימודו. אבל האומר: "אין לו תורה" (יבמות דף קט עמ' ב) הוא מי שלומד שלא על מנת לקיים, וכדברי רש"י שם "שאומר: הריני שונה ואיני מקיים, ואקבל שכר למוד". עליו אומרת הגמרא, ש"אפילו תורה אין לו", כלומר, "אפילו שכר לימוד אין לו" (רש"י), מכיוון שהוא לומד שלא על מנת לקיים, ועיקר מצוות לימוד תורה היא כדי שנקיים את מצוות התורה. וכדרשת רב פפא שם: :"אמר רב פפא: אמר קרא: 'ולמדתם ועשיתם' - כל שישנו בעשיה ישנו בלמידה, כל שאינו בעשיה אינו בלמידה". בברכה אוריאל טויטו