ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- נדרים ושבועות
- התרת נדרים
- הלכה
- ברכות וסעודה
- שאלות כלליות בברכות
שאלה
1. אני לא נשואה, אז קראתי שאפשר לעשות התרת נדרים בערב יום כיפור בבית כנסת.
אף פעם לא עשיתי, ואין לי מושג איך זה הולך אפשר לדעת? אני קוראת יחד איתם ואחר כך אומרת על מה אני רוצה להתיר?
2. אם בסעודה עשיתי הבדלה כי אבא שלי לא היה ואכלתי מזונות ושתיתי זה נכון שבירכתי ברכה אחרונה על הגפן ופרי הגפן ועל המחיה והכלכלה ביחד? או צריך בנפרד?
ובנוסף צריך לברך בורא נפשות על המים?
כי לא היה לחם בסעודה הזאת אז מברכים על הכל
תשובה
שלום וברכה,
1. לא נהגו נשים לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה או בערב יום כיפור (הגרש"ז אוירבך, תשובות והנהגות ח"א, שלח).
נשים נשואות יכולות למנות את בעליהן כשליח להתיר את נדריהם בהתרת נדרים, משום שאשתו כגופו, אולם נשים לא נשואות ושאר אנשים לא יכולים למנות מישהו אחר להתיר עבורם את נדריהם (שו"ע יו"ד רלד, נו, רב פעלים ח"ד, או"ח, לד).
לכן חשוב שנשים שאינן נשואות יגיעו לבית הכנסת לכל נדרי על מנת להתיר את נדריהם (בכל נדרי מתירים את הנדרים של שנה שעברה וגם מבטלים את הנדרים של השנה הבאה). אם הן חוששות שלא יגיעו לבית כנסת לכל נדרי, אזי ראוי על כל פנים שיאמרו לעצמן את נוסח ה'מודעה' בסוף התרת נדרים, ועל ידי המודעה הן מבטלות מראש את נדריהן שידרו בשנה הבאה (תשובות והנהגות שם. וכן כתב בח"ג סי' קס).
לאיזה סוגי נדרים מועילה התרת נדרים? ההלכה היא שאם אדם נוהג במנהג טוב שלש פעמים, או שאמר שיעשה דבר טוב זה נחשב נדר. על ידי התרת נדרים בערב ראש השנה או בכל נדרי מבטלים נדרים אלו. אולם התרת נדרים לא מועילה להתיר את כל סוגי הנדרים, ובמקרה של נדר מפורש יש לשאול חכם אם צריך התרה.
2. זה נכון לכלול הכל יחד בברכת מעין שלש 'על המחיה ועל הכלכלה על הגפן ועל פרי הגפן'.
לגבי המים - אם המים ושאר משקים היו על השולחן בזמן ההבדלה או שעל כל פנים ידעת שבכוונתך לשתותם, אזי לא מברכים עליהם 'שהכל' אלא הם נפטרים בברכת הגפן (שו"ע קעד,ב, מ"ב, ס"ק ג). אין צורך לברך בורא נפשות על המים, אלא הם נפטרים על ידי ברכת מעין שלש (שו"ע, רח, טז, ומ"ב שם).
מקורות והרחבות:
דברי הגרש"ז שנשים לא נהגו להתיר נדרים הובאו בספר הליכות שלמה (א, י), ובספר אשי ישראל (פרק מה, הערה עז). גם בתשובות והנהגות (שם) כתב שלא נהגו להתיר את נדריהן, וכתב שתמיד הוא תמה מדוע לא נהגו להתיר את נדריהן. בהמשך דבריו ביאר שצריך לומר שסומכות על כל נדרי, ומשום הצניעות לא נהגו לבוא לפני בית דין להתיר. עוד כתב שטוב שיעשו מודעה בביתם.
מה שכתבנו שמועילה התרת נדרים לבטל מנהגים של מנהג טוב שלש פעמים ושל אמירת דבר טוב ראה דעת תורה (יו""ד, ריא, ב), הליכות שלמה (ראש השנה, א, ט).
בברכה, וגמר חתימה טובה!
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר























