מקור המילה מוהי

הרב פרופ' נריה גוטל

י"ב מרחשון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, במסכת נדרים (כגון דף י) מופיעה המילה מוהי כלשון שבועה. ויש האומרים שהיא רומזת למשה רבינו. מהיכן המקור לכך? מדוע מזכירה המילה מוהי את משה? ומה מקור המילה מוהי? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
א. לא מעט ראשונים (נדרים, שם) ביארו את המילה "מוהי" לא ככינוי למשה, אלא כדומה ללשון "מומתא", שהיא לשון שבועה - ר' ר"ן, "המפרש" ועוד; כך היא גם פרשנות הרמב"ם בהל' שבועות פ"ב ה"ה וכן בפיהמ"ש, שזה סגנון לשונם של "עלגים" (ור' שו"ע יו"ד רלז, י והגר"א שם). ב. תפארת ציון (רי"ז יאדלר) נדרים פ"א מ"ב, באר "ששם משה הוא על שהשיתוהו מן המים, לכך יהי' תיבת מוהי שמורה על המים כינוי למשה".