- הלכה
- כלים והכשרתם
שאלה
שלום רב!
האם בביצוע הגעלת כלים בבית אפשר להשתמש בסיר בשרי בתור הכלי בו מרתיחים את המים להגעלה ובתוכו היא מתבצעת?
תשובה
שלום וברכה,
מותר להכשיר כלי חלבי בתוך סיר בשרי או להיפך, אך יש לשים לב שלכתחילה לא מכשירים כלים כאשר הם בני יומם כלומר שהשתמשו בהם ב24 שעות האחרונות, משום שאז הטעם שיוצא מהם עלול לאסור את המים של ההגעלה ולחזור ולהיבלע בכלי. לאחר 24 שעות הטעם היוצא בהם פגום ואינו אוסר (רמ"א תנב ב). גם הכלי שבו מכשירים צריך להיות אינו בן יומו (כלומר שלא השתמשו בו ב24 שעות האחרונות).
אם יש צורך להכשיר כלי בן יומו, ניתן להקל בדבר אם יוסיפו סבון למים ובכך לפגום את הטעם שייבלע במים (חזון איש, או"ח סי' קכ"ב סק"ו).
הרחבה:
כתב השולחן ערוך (רנב ב): "יש ליזהר מלהגעיל כלי הבשר וכלי חלב ביחד אלא אם כן אחד מהם אינו בן יומו".
ביאר המשנה ברורה (ס"ק יז) את טעם ההיתר כאשר אחד הכלים אינו בן יומו: "דבן יומו מותר שמקבל מאינו בן יומו רק טעם פגום ושאינו בן יומו ג"כ מותר שהטעם שבולע מבן יומו הוא נ"ט בר נ"ט דהתירא ולא חשיב טעם ויכול לעשות אחר הגעלה מכל אחד מה שירצה בשר או חלב".
על זה הוסיף הרמ"א: "וכל שכן כלי של איסור. על כן נהגו שלא להגעיל שום כלי בן יומו". וביאר המשנה ברורה (ס"ק כ) את טעם המנהג להחמיר: "משום גזירה שמא יגעיל כלי של איסור בפחות מששים דשם לא מהני ליה הגעלה כ"ז שהוא בן יומו שחוזר ובולע ממי הגעלה".
בילקוט יוסף (קצוש"ע תנב א) כתב : "ואם רוצה להגעיל כלי כשהוא בן יומו, דהיינו שהשתמשו בו בחמץ בתוך עשרים וארבע שעות, לדעת מרן השלחן ערוך יש להקל, אם מגעילו קודם זמן איסורו, אלא שיש נוהגים להחמיר בזה".
כל טוב!