• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

אכזריות בעולמנו

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ט"ו כסלו תשס"ג
שאלה
לאחר עיון בספרות העוסקת בשואה, והתוודעות (לצערי) למעט מזוועות העולם (מלחמת בוסניה, לוחמה באפריקה ) ורצח ילדים רכים במיטתם, כאן בארץ ישראל. רציתי לשאול, הייתכן שהאמונה " שהכל לטובה" לא נכנסת לכל התחומים? לרוב, לאדם מין השורה ,אין את האפשרות לראות את התמונה הכללית, רק בדיעבד, לעיתים , מבינים את הגדולה של אופן השתלשלות העניינים. האם אכזריות של ציבור נכנסת גם כן למסגרת "התמונה הכללית"?
תשובה
אנו מאמינים באמונה שלימה שכל מה שהעשה בעולם נעשה ע"י רבש"ע וכל מה שעושה רבש"ע הכל לטובה, גם כאשראין לנו כל הסבר איך מעשים רעים ואכזריים יכולילם להיות לטובה. מובן שמבט זה אינו עומד בסתירה להכרה שיש בחירה חופשית לאדם והוא יתן את הדין על כל מעשה שהוא עושה, בין טוב ובין רע, ועל הרעות יענש בכל חומר הדין.