- הלכה
- תפילין בזמנים שונים
שאלה
שלום לרב
אני בזמן האחרון רוצה להיות יותר עם תפילין ביום יום, אז בגלל כל החששות (הידועים) חשבתי ללכת עם תפילין עד לבית הכנסת ברשות הרבים. עכשיו שאלתי היא: האם גם בזה יש חשש של יוהרא? שאנשים לא ידעו שאני הולך לבית הכנסת, ויחשבו שאני הולך כך כל היום. אשמח לפירוט מהרב, ואם הרב חושב שיש עוד מקומות או זמנים ביום שאפשר לשלב תפילין אשמח מאוד.
תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה,
כפי שידוע לך מנהג ישראל הוא להניח תפילין רק בזמן קריא שמע ותפילה (שו"ע לז ב). אנשי מעשה נוהגים ללמוד אחר תפילת שחרית עם התפילין (מ"ב ס"ק ז). אתה יכול לנהוג כאנשי מעשה הנ"ל.
לגבי הנחתן בבוקר בדרך לתפילה - כך ראוי לעשות על פי השו"ע והרמ"א, וכפי שהביאו גם מהזוהר (שו"ע כה ב, ומ"ב ס"ק ח). אלא שלא נהגו לעשות כן היום, בגלל שיש לפעמים מבואות המטונפים בדרך (עי' מ"ב שם). או משום הפריצות שיש ברחובות (דף על הדף שבת קכז בשם מנהג ישראל תורה).
נחלקו הפוסקים לגבי פחי אשפה. לדעת הגרש"ז אוירבך (ביצחק יקרא מג כ) אין זה גורם למקום להיחשב מבואות המטונפים. ולדעת הגרי"ש אלישיב זה גורם למקום להיחשב מקומות המטונפים (דרשו כה, 13).
למעשה יש מקום להניח תפילין בבית וללכת איתם לתפילה, ולסמוך על הגרש"ז אוירבך שמקום עם פחים אינו נחשב מקום מטונף, אם אצלכם לא מצויות נשים לא צנועות בדרכים, והדבר לא נראה כל כך תמוה בעיני הרבים.
לגבי הנחתן בתפילת מנחה, תלוי מה המנהג אצלכם. אם כולם לא מניחים תפילין במנחה אזי אין להניח משום יוהרא (בפרט אם אתה בחור בישיבה והרבנים לא מניחים תפילין במנחה). ואם חלק מהאנשים אצלכם רגילים להניח תפילין במנחה, אז אתה יכול גם להניח במנחה (ראה אגרות משה או"ח ח"ד, סי' לד).
יש מקום להתייעץ עם רבך בשאלה כזאת, משום שהתשובה משתנית לפי העניין.
הרחבה:
לגבי פחי אשפה ראה גם אור לציון (ח"ב פ"ו יח).
לגבי תפילין במנחה, ראה מה שכתבתי כאן: https://www.yeshiva.org.il/ask/138244 .
לגבי הנחת תפילין בבית, יצוין לקונטרס הזכרונות (ה כז) שכתב הגר"ח קנייבסקי: "טלית ותפילין היה (החזון איש) לובש בחדרו ונכנס לבית הכנסת (עי' או"ח סי' כה ס"ב)".