ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- לילה ושינה
- חלומות
שאלה
שלום, חלמתי שאני מטיילת עם אדם מסוים (אין לי מושג מי הוא) ואנחנו רואים 3 נחשים. הבן אדם שאיתי, רוצה להרוג אותם, אבל אני עוצרת אותו ואומרת לו שאלו לא נחשים ארסיים ושיעזוב אותם למנוחתם. הוא מקשיב ומניח להם ושלושת הנחשים, עוקבים אחרי, כי הם יודעים שהם בטוחים לידי. אנחנו בדרך לבית הורי ז״ל ושם אני רואה את החתולה שלי ואז נזכרת שהנחשים עלולים לטרוף אותה, אני מרימה אותה ואז הנחשים מנסים לצוד אותה באגרסיביות בעוד שאני מנסה לגונן עליה. אני זוכרת את ההרגשה שגם עם כל החרדה שהיתה בי על החתולה, לא כעסתי על הנחשים, כי ידעתי שזה הטבע שלם ושזו שרשרת המזון….. אני מנסה להבין מה אומר לי החלום…..תודה מראש.
תשובה
שלום רב לשואלת הנכבדת.
אף ש"חלומות שווא ידברו", מכל מקום בנידון שאלתך נאמר זאת בסימן שאלה: "חלומות שווא ידברו"?, כיון שמבואר בחז"ל שנחש בחלום רומז לפרנסה, ואם כן ברכתך כפולה ומשולשת, שממשיכה איתך ולא עוזבת אותך בחסדי ה' המרובים, וגם שיש כאלה המנסים למנוע ברכה זו, ה' ממשיך להשפיע עלייך את ברכתו מידו הרחבה.
מקורות:
מצינו בדברי חז"ל משמעות טובה לראיית נחש בחלום (ברכות נז.): "תני תנא קמיה דרב ששת: הרואה נחש בחלום - פרנסתו מזומנת לו, נשכו - נכפלה לו, הרגו - אבדה פרנסתו. אמר ליה רב ששת: כל שכן שנכפלה פרנסתו! ולא היא, רב ששת הוא דחזא חויא בחלמיה וקטליה".
ומבואר בקדמונים שהטעם לכך שפרנסתו מצויה, כיון שלחמו של הנחש הוא העפר, ומצוי הוא לו בכל מקום ונחשב ש"מזונותיו עמו", לכן הרואה זאת בחלום מרמזים לו לעניין שפע בפרנסה (רב נסים גאון ורש"י). ואם נשכו פרנסתו כפולה, כיון שהוא גם ראה את הנחש וגם הארס של הנחש שנוצר ממאכל הנחש נכנס בו, ואם כן קיבל גם מפרנסת הנחש שמזונותיו מצויים לו.
ובסוף דברי חז"ל שהבאנו לעיל מבואר נקודה חשובה שצריך להתייחס אליה, רב ששת ראה נחש בחלום והרגו דבר המסמל לאיבוד פרנסה ולכן רב ששת פתר להיפך כיון שהכל הולך אחר הפיתרון, ומכאן נלמד שאף כשרואים דבר שפירושו אינו חיובי, מכל מקום "כל החלומות הולכים אחר הפה" ויש לפתור את החלום לטובה. בכל מקרה בנידון שאלתך החלום ודאי מורה על ברכה כפולה של פרנסה (נשיכה) ממקורות מגוונים (ריבוי נחשים בצבעים שונים).
עם כל זה, במידה ויש לך עוגמת נפש מהחלום, נכון לעשות הטבת חלום בפני שלושה אנשים (שו"ע סי' ר"כ א'). כמו כן טוב לומר את הנוסח "רבונו של עולם" (הנמצא בסידורי אשכנז וספרד לאחר מוסף של שלושת הרגלים), בזמן שהכהנים נושאים כפיהם (שו"ע סי' ק"ל א'). בתשובות אחרות התייחסנו לדברי חז"ל שאמרו "חלומות שוא ידברו", לחלומות מפחידים שחולמים בדור שלנו, נפטר שמגיע בחלום ועוד עניינים רבים שלא התייחסנו אליהם בתשובה זו.
בברכה נאמנה,
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר














