ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- נושאים שונים
- שאלות כלליות
שאלה
א. באופן כללי זכור לי שלא טוב להסתכל על הירח והייתי שמחה לדעת האם זה נכון
וכן האם מותר להסתכל וליהנות מליקוי לבנה
ב. האם מברכים על ראיית ליקוי לבנה?
תודה
תשובה
שלום וברכה,
א. אכן מובא בשם כמה ספרי קבלה שלא להסתכל בלבנה. אך כתב האז נדברו שענין זה אינו מוזכר בגמרא ושולחן ערוך לכן אפשר להסתכל בירח בליקוי הלבנה. והחיד"א כתב שאם מסתכל במבט קל בלא התבוננות יתירה אין איסור.
ב. לא מברכים על ליקוי לבנה. חז"ל לא תיקנו ברכה על כך. כתב הרבי מלובביץ שיש לומר שהטעם שחז"ל לא תיקנו ברכה על ליקוי לבנה הוא מפני שהוא סימן לפורעניות (סוכה כט, א). ואדרבה צריכה תפלה לבטלה וצעקה ולא ברכה (אגרות קודש כרך ט"ו עמ' רס-רסא).
הגר"א נבנצל שליט"א אמר לי שלא תיקנו ברכה כי אפשר גם לסגור את התריס בחדר ויהיה חשוך...
הגרח"ד הלוי כתב (שו"ת עשה לך רב ח"ה סי' ז):
"ומי שחש צורך לברך על תופעת טבע זאת, יוכל לברך ע"י קריאת פסוק כדלהלן: ויברך דוד את ה' לעיני כל הקהל ויאמר דוד ברוך אתה ה' אלקי ישראל אבינו מעולם ועד עולם לך ה' הממלכה עושה מעשה בראשית, והרי יש כאן שם ומלכות, והוא כקורא פסוק ואין בזה שום חשש... וכך הוא הדין בכל מקום שיש ספק ברכה".
הרחבה:
א. המשנה ברורה (תכו יג) הביא בשם הספר חרדים שלא להסתכל בלבנה בקידוש לבנה ולא התיר לראות אותה אלא בזמן הברכה ולדעת השל"ה הקדוש גם זה לא, אלא רק פעם אחת כשרוצה לברך את ברכת קידוש לבנה ואחר כך לא יסתכל בה.
אמנם אמר לי הגר"א נבנצל שליט"א שזה רק בקידוש לבנה שאומר ברכה ולכן אין להסתכל בלבנה שלא ייראה שמתפלל לירח, אך בזמן שלא מברך אין בעיה. עכ"ד הגר"א נבנצל שליט"א.
אך ראה בפסקי תשובות (תכו טו) שכתב על פי כמה ספרים שעל פי מסורת הקבלה אסור להסתכל בלבנה מפני כבוד השכינה כמו בקשת. והביא (הע' 136) את דברי האז נדברו (יד לא) שכתב שכיון שאין מוזכר ענין זה בגמרא ושולחן ערוך כמו שהוזכר קשת, וכן בספה"ק ראשית חכמה שמביא כל ענייני הסתכלות לא הזכיר שלא להסתכל בלבנה, לכן אין להחמיר אם רוצה להסתכל בליקוי הלבנה, בפרט כשרוצה ללמד לתלמידים, ובספר בירור הלכה (ח"ה על סימן זה) "אם מסתכל בלבנה על דרך התבוננות בנפלאות הבורא, כמאמר הכתוב אם אראה שמיך מעשה אצבעותיך ירח וכוכבים אשר כוננתה, יש להתיר ההסתכלות".
עוד הביא הפסקי תשובות מספר יוסף אומץ שכתב שהאיסור הוא כשמסתכל ביותר אבל בהעברה בעלמא בלא להתעמק אין איסור.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר
























