• שכירות, קנייה ומכירה

מהו קניין שטר

רבנים שונים

כ"ה טבת תשס"ז
שאלה
מהו קניין שטר, כיצד נקנה נכס בקניין שטר, ובאילו מקורות מוזכר ומוסבר קניין זה?
תשובה
אחת הדרכים בהן אפשר לקנות קרקע, ושאר נכסים שאינם מטלטלים (כמו בתים ועצים) הוא שטר (בניגוד למטלטלין, שנקנים בדרך כלל על ידי הבאתם לרשות הקונה, או משיכתם). הגמרא עוסקת בכך במסכת קידושין דף כו עמוד א', ומביאה שמקור הקניין בתנ"ך הוא בספר ירמיה פרק ל"ב _ט-יא): "וָאֶקְנֶה אֶת הַשָּׂדֶה מֵאֵת חֲנַמְאֵל בֶּן דֹּדִי אֲשֶׁר בַּעֲנָתוֹת וָאֶשְׁקֲלָה לּוֹ אֶת הַכֶּסֶף שִׁבְעָה שְׁקָלִים וַעֲשָׂרָה הַכָּסֶף: וָאֶכְתֹּב בַּסֵּפֶר וָאֶחְתֹּם וָאָעֵד עֵדִים וָאֶשְׁקֹל הַכֶּסֶף בְּמֹאזְנָיִם: וָאֶקַּח אֶת סֵפֶר הַמִּקְנָה אֶת הֶחָתוּם הַמִּצְוָה וְהַחֻקִּים וְאֶת הַגָּלוּי". כדי להעביר את הבעלות על הקרקע, על המוכר לכתוב בשטר 'שדי מכורה לך', לחתום בו ולמסור אותו לקונה. מרגע שנמסר השטר לקונה – הקונה זכה בקרקע. בשולחן ערוך נדון קניין שטר בחלק חושן משפט, סימן קצ. הרב יעקב כהן