• שאלות של מורים

לא שלם עם היהדות?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ג שבט תשס"ז
שאלה
כאיש דת ומורה לאחרים הרגשתי פעמים רבות שאני לא שלם עם הרעיונות ודרכי הפעולה הכתובים בתורה ובפירושיה. לעתים קרובות הם היו נראים לי לא נכונים, לא מושלמים ולא הגיוניים. אולם למרות זאת, בעבר, לקחתי את אותם רעיונות ודרכי פעולה ופעלתי על פיהם למרות שהם לא היו נראים לי לגמרי נכונים והגיוניים. כשעשיתי זאת, למעשה רמסתי את השלמות האישית שלי כאדם ופגעתי בעצמי וביושר הפנימי שלי כלפי עצמי וכלפי מאמיני. לאחר כמה שנים שבהם פעלתי בצורה זאת התחלתי להפסיק ולקבל כמובן מאליו כל דבר שהדת אומרת והתחלתי לחשוב בשביל עצמי ולבחון ולראות מה באמת הגיוני ונכון ועובד בעולם ומה לא. הגעתי למסקנה שלהיות מורה של אחרים לגבי דברים שאתה עצמך לא לגמרי מסכים שהם נכונים זוהי עבירה חמורה וכמוה כהולכת שולל של אחרים. ולכן היא בעצם בגידה בתלמידים. אני יוצא כנגד זה. אני מאמין שמה שנכון עבור אדם מסוים הוא מה שהוא ראה בעצמו שהוא נכון! ואף דת, מורה, או אדם אחר לא יכולים ולא צריכים לכפות או לשדל אדם להאמין במשהו רק מפני שהוא כתוב בדת או מכוון שככה כולם "מאמינים". פעולה בדרך זאת היא עבירה. אדם מאמין או מורה צריך להישאר שלם עם עצמו ולסרב לקבל מהדת מה שנראה לו או שיש לו תחושה, שהוא לא נכון, האם תחושתי נכונה?
תשובה
כל אדם צריך להיות ישר ובמיוחד מורה ומחנך. ועל כן עליו לגלות את השקפתו על האמונה והתורה להנהלת בית הספר ועל ההנהלה להחליט אם השקפתו מקובלת עליה או לא. אם הוא מתאים לרוח בית הספר או לא. אין למורה הזכות להשמיע בפני התלמידים דעה שאינה מקובלת על רוח החינוך בבית הספר אף על פי שהוא חושב אחרת.