• שאלות כלליות

מהות מכת מרדות

הרב דוד חי הכהן

כ"ה ניסן תשס"ז
שאלה
האם מכת מרדות ניתנת רק עבור דברים מסויימים, או שזה ע"פ החלטת בי"ד ללא כל התייחסות לנושא ספציפי, והאם מכת מרדות יכולה להביא להמתת הנדון, או מוגבלת לט"ל מכות? אשמח אם הרב יציין מקור ללימוד מעמיק יותר.
תשובה
עיין ברמב"ם ספר שופטים בהלכות סנהדרין פרק עשרים וארבע שהאריך בסמכות בית דין. ככלל מותר לבית דין להלקות מי שעובר במזיד על איסורי חכמים מכת מרדות, מס' המכות איננו קצוב ויכול להיות מעט כמו שלש או חמש ואיננו דומה למלקות של תורה שמוגבל לשלושים ותשע. מלבד מקרים יוצאים מן הכלל אין רשות לבית דין להעניש עונש מיתה לעובר על דברם.