• גדולי ישראל ורבנים

יחס לספרים ששרפו הראשונים

הרב דוד חי הכהן

כ"ט אלול תשס"ז
שאלה
בשנים האחרונות יצא לאור מכ"י ספר של מי שחי בזמן הראשונים ששמו ר’ לוי בן אברהם, הספר נקרא "לוית חן" (יצאו לאור שני כרכים- הספר עוסק בעניני השקפה מתוך ראיה פלוסופית וכן מרבה לפרש את התורה בדרך אליגורית). בזמנו של המחבר יצא נגדו הרשב"א בחריפות וכתב: "והספרים שחקקו אחת מאלו בתוכם אנו דנין את הבעלים כמין, והספרים כספרי קוסמין, והרי הם והמחזיק בהם, בנידוי ובחרם כיוצא בהם, עד שישרפו ולא יזכרו עוד בשמם, עד תמם, וכו’. (מובא בספר מנחת קנאות). א. מה היחס היום לדברים אלה של הרשב"א?. ב. האם יש בעיה בקנייתם או החזקתם או בקריאה בהם?.
תשובה
א. גם היום כמו תמיד ישנה הערצה עצומה לרשב"א ולדבריו, הרשב"א נחשב גם בין הראשונים לענק בחכמה ביראת שמים ובגאוניות עצומה. בשולחן ערוך כתוב שהוא רועד ומזדעזע מגדולת הרשב"א. על כן כל הוראותיו מחייבות היום לא פחות מכל זמן וברור שאוזן השומעת לדברי חכמים תזכה לברכת ד' ולהצלחה אמיתית בלימוד התורה ובירידה לעומק האמת. על כן גם אתה תשמע לדברי הרשב"א ותוציא מהבית את מה שאמר להוציא ובעזרת ד' תעמוד לך זכות זו לשנה טובה ומבורכת בכלל בית ישראל.