• שבת ומועדים
  • עבודה בשבת

חנות שחייבים לפתוח בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ב כסלו תשס"ח
שאלה
אני חי בניכר, בעל חנות בה עובדים גויים בלבד. בקניון בו נמצת החנות, נדיר שמסתובבים יהודים בשבת (מפאת גודלה האפסי של הקהילה היהודית במדינה זו ומפאת זה שרובם שומרי שבת). בחוזה עם הקניון קיים סעיף שאומר שהחנות חייבת להיות פתוחה בכל זמן שהקניון פתוח ללא יוצא מן הכלל, ואי עמידה בתנאי זה תיחשב הפרת חוזה. זה אומר שבשבתות וחגים - החנות פתוחה. האם יש איזושהי דרך, בנוסח מכירת החמץ לגוי בפסח, או איזושהי הלכה בעניין? האם אוכל לתרום את הכסף מההכנסות של ימים אלה למוסדות יהודים או לטובת יהודים, או רק לגויים?
תשובה
אתה יכול לסדר כך שביום שבת אינך שותף בחנות, כל הרווחים של שבת יהיו שייכים לגוי. ותסכמו (אם זה אפשרי) שרווחי יום אחר יהיה רק שלך.