• שאלות כלליות

אבלות על "אב ביולוגי"

הרה"ג דוב ליאור

ו תשרי תשס"ט
שאלה
ילדה שאביה התעלל באמא וזנח אותה ואת אמא לאחר לידתה ובמשך שנים התעלל בה ריגשית ולא היה שותף כלל בחייה (כספית ומשפטית), האם חייבת בדני אבלות לגביו? (לפי הרמב"ם אב הוא זה שגידל ולא זה שילד).
תשובה
אבילות על אדם זה לא שייך כלל ליחס שהיה בינו לבין אשתו, אלא אם כן הוא נכנס לכלל של "הפורשים מדרכי ציבור לא מתאבלים עליהם" אבל כל עוד זה לא נכנס לקטגוריה הזאת גם אם הוא באופן אישי לא התייחס יפה לאשתו, חייב להתאבל עליו. ישנה את דעת הרשב"ם שאם איש ואשה היו על סף גירושים והאשה נפטרה, אזי הבעל לא יורש את אשתו אבל בשאר קרבות אפילו אם יש ריב בניהם או משהו כזה זה לא משנה לענין זה, כמו כן אצלנו גם אם היה ריב מסויים זה לא פוטר את הבן או הבת מלהתאבל על אביו.