• שאלות כלליות

ברכת שהחיינו על פרות וירקות בשנת אבל

הרב שלום אילוז

י"ח מרחשון תשס"ט
שאלה
הנני ביגוני, ושאלתי מה ההתייחסות בשנת האבל לפירות המתחדשים מעונה לעונה. הרי יש לברך עליהם ברכת שהחיינו, ברכה העומדת מנגד לתקופת היגון, האם מוותרים מראש על הפירות החדשים העונתיים כדי שלא לברך שהחיינו בתקופת היגון / אבל ,(שהרי אין חובה לאוכלם ותמיד אפשר לוותר עליהם) או שאין כל מגבלה על פירות העונה? ומה לגבי שאר מזונות המחייבים שהחיינו? חשבתי שאולי אפשר לברך עליהם שהחיינו נניח בשבת, אך זו רק השערה שלי. אשמח אם אוכל לקבל את פסיקת ההלכה בעניין ומקורה.
תשובה
מותר לאבל בתוך שלושים ובתוך שנה לברך על פרי חדש שהחיינו. כ"כ המ"א (סימן תקנ"א ס"ק מ"ב) ועוד אחרונים. עיין גם בספר ילקוט יוסף חלק ז' סימן יח סק"א.