• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

האחים לא הכירו את יוסף

הרה"ג דוב ליאור

י"ט שבט תשס"ט
שאלה
אחת הסיבות שידוע שהאחים לא זיהו את יוסף היא בגלל שכשנזרק לבור היה נער, ובפגישותיו עם האחים היה בוגר, עם זקן. ומה עם השם יוסף? הרי יוסף היה ידוע ומפורסם בשמו יוסף, ובגדולתו, שעד היום, אלפי שנה אחרי השם יוסף, יוסוף נפוץ ומקובל בעמי האיסלם.
תשובה
קודם כל במצרים, עד כמה שידוע, לא קראו לו יוסף אלא פרעה קרא לו "צפנת פענח". יש להניח שכל המצרים הכירו אותו בשם "צפנת פענח". לבד מזאת הרמב"ן אומר: הרי למה לא הכירו אותו בקול וסימנים נוספים? לא עלה בדעתם שאדם שנמכר לעבד יהיה מושל, זה נגד ההיגיון הפשוט. הם לא העלו בדעתם בכלל שאולי זה יוסף. הרמב"ן אומר שכשהוא דיבר איתם הוא שינה את הלבוש שלו ועשה תחבולות כדי שלא יכירו אותו. הוא עשה הכל כדי לטשטש את זהותו.