שאל את הרב

  • הלכה
  • ביצים
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
בהמשך לתשובת הרב בנושא תבשיל עם דם בביצים רציתי לשאול כיצד אפשר לדעת האם הביצים ששמים בסיר של חמין הם ללא דם? מלבד זאת שמעתי כי רק הביצים של תנובה אינן מופרות, אולם יש ביצי משק (של ערבים ולהבדיל ממשקים יהודיים) שעלולות להיות מופרות (הן גם הרבה יותר בריאות). האם צריך לחשוש לכך?
תשובה
כמעט כל הביצים שבשוק אינן מופרות, וכך אנו מתייחסים לסתם ביצים שנקנו בשוק. מפני שכאשר הביצים מופרות הן בדרך כלל נמכרות כביצים מיוחדות אורגניות, והקונים יודעים על כך. אם כן, כשנמצא בביצה רגילה דם, רק את הדם צריך לזרוק ונוהגים להחמיר ולזרוק את כל הביצה, אבל ודאי שהתבשיל כולו אין בו שמץ איסור. כן אין לחשוש להניח ביצה כזו בחמין, מפני שגם אם יש בה דם איסורו מדרבנן , וברוב רובם של הביצים אין דם. גם בביצים מופרות אין חוששים מתחילה שיש בהם דם, ורבים נהגו לשתות ביצה חייה בלא לבודקה, מתוך שסומכים על הרוב שאין בהם דם וכן נהג האר"י ז"ל. אמנם כאשר ממילא שוברים את הביצה, מתבוננים כדי להיות בטוחים שאין בה דם. כשמשתמשים בביצים מופרות, נהגו להניח שלוש ביצים ביחד, כדי שאם ימצא דם, תתבטל הביצה עם הדם בשתי הביצים האחרות (שכך הדין מהתורה שאחת מתתבטלת בשתיים). וכיוון שתמיד יש ספק אם הדם הוא דם האסור מהתורה (גם כשהביצים מופרות), ממילא זורקים את האחת שיש בה דם והשאר מותר (ע' שו"ע יו"ד סו, ח).
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il