• קריאת שמע וברכותיה

קריאת שמע לפני הנץ

הרה"ג דוב ליאור

י"ח סיון תשס"ט
שאלה
אם קמתי בבוקר קצת זמן לפני הנץ. האם כדאי לי לקרוא ק"ש (כמובן אחרי ברכת התורה ונטילת ידים) או שעדיף במניין עם הברכות? ואם עדיף אח"כ במניין, אז אם אני אעשה תנאי יהיה עדיף לפני הנץ? ואם עדיף לפני הנץ, אם אין לי זמן להניח תפילין לפני קריאת שמע האם עדיף בכל זאת לקרוא או לא?
תשובה
אני חושב שעדיף במניין עם הברכות, הרי לא מדובר שעובר הזמן. אם חלילה אדם מתעורר מאוחר ועוד מעט הוא מפסיד את זמן קריאת שמע – ברור שהיינו אומרים שיקרא קריאת שמע בלי הברכות, כי זה לא מעכב. פה לעומת זאת, יש עדיין זמן לקרוא קריאת שמע עד שלוש שעות, לכן ודאי שיקרא עם ברכותיה כמו שחז"ל תיקנו לכתחילה. העניין בנץ הוא לא מצד קריאת שמע אלא מצד התפילה, שתפילת שמונה עשרה תהיה "יראוך עם שמש". אמנם לא כל הראשונים סוברים כך אבל כך אנו נוקטים להלכה, שמה שכתוב "יראוך עם שמש" הכוונה היא תפילת שמונה עשרה שאדם יתפלל עם הנץ. את קריאת שמע הוא אומר קצת קודם.