• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

האם לסייע לחבר או לא?

הרב אליעזר מלמד

כ"ד טבת תשס"ד
שאלה
חבר שלי גילה את ליבו שחשוב לו להצליח ולהתקדם במדרגות הניהול במקום עיסוקו. יתכן ואוכל לסייע לקידומו כרצונו, אך ידוע לי בבירור שעקב כך התפקיד ירחיק אותו יותר מעסק התורה עקב דרישותיו. מצד אחד הריני גורע ממנו את הטוב האמיתי שהוא חיי עולם הבא, אך מצד שני ישנה מצווה ללכת בדרכי השם יתברך והרי נאמר "משביע לכל חי רצון". באיזו דרך יש ללכת?
תשובה
אם יוכל להסתייע בהתקדמותו כדי להרבות בצדקה ולעזור לאנשים הרי שיש בזה מצווה. וכל אדם צריך להשתדל במצוות שמתאימות לו, ואם הוא מתאים לניהול אז ראוי שיתפתח בזה והעיקר שיכוון לשם שמיים. ואם יש לך התלבטות מהי מגמתו, טוב שתדבר איתו על כך, שאתה מתיירא לסייע לו להתקדם בעניינים חומרניים שירחיקו אותו מתורה ומצוות. הדיבור עצמו יועיל מאוד לכוון את מחשבותיו לטובה, וכך תוכל לסייע לו למלא את משאלות ליבו - לטובה. אליעזר מלמד