• שבת ומועדים
  • קריאת התורה בשבת

מכרז בכסף וירטואלי/ אמיתי בבית הכנסת בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ט"ז תמוז תשע"א
שאלה
לא מסתדר לי כל עניין המכרזים ביום שבת בזמן הוצאת ספר תורה וההתעסקות בכסף וירטואלי / אמיתי (כיוון שלא נגבה ביום שבת אלא ביום אחר), האם זה לא לעבוד על עצמנו? האם אותו אדם המנהל את המכרז לא נחשב עובד בשביל בית הכנסת? והכי חשוב לי להבין זה, איך הדת היהודית שמאמינה בצניעות וכבוד האדם לא מאפשרת לאדם העני אך הישר להתכבד בעליה לתורה עקב כך שהציע סכום קטן יותר מאדם אחר (וכאן הפניה היא גם לגבי חגים).
תשובה
למרות שזה באמת לא לכתחילה, מקילים בזה בשביל צורך מצווה. זה לא כל כך בושה שאדם שאין לו כסף פשוט לא קונה. בושה זה אם הגבאים מכריחים את העולה לשלם למרות שאין לו, ואם יש מצב כזה באמת צריך לדבר על זה עם הגבאים.