• בר ובת מצוה

בר מצוה

הרב בנימין במברגר

ח אב תשע"א
שאלה
בני נולד בד’ בחשוון ביום שבת פרשת נוח. לפי לוח השנה יום הבר מצוה יוצא ביום שלישי והשבת היא פרשת החודש.(מקוה שאני לא טועה) בעלי אשכנזי ורציתי לדעת באיזה יום יעלה בני לתורה? ובשבת מה הוא אמור לקרוא? האם עושים סעודה בעליה לתורה? והאם קונים טלית כי אצל בעלי לא נהגו לקנות טלית עד לחתונה.
תשובה
בשנה הבאה ד' בחשון יוצא ביום שלישי. פרשת בר המצוה שלו היא פרשת לך לך (פרשת החודש נמצאת בחודש אדר). בשבת זו הוא עולה לתורה ונוהגים להזמין את בני המשפחה הקרובה. כמו כן, ראוי שיעלה לתורה ביום חמישי, שזוהי העליה הקרובה ביותר לבר המצוה שלו. אין צורך לעשות סעודה ביום העליה לתורה. ראוי לעשות סעודה ביום ההולדת שלו, שאז הוא מתחיל להיות חייב במצוות. מיום ההולדת שלו הוא חייב במצוות לכל דבר כולל תפילין. יש נוהגים להקדים את הנחת התפילין בחודש או יותר, לפי המנהג המשפחתי. חלק גדול מהאשכנזים נוהג ללבוש טלית רק מהחתונה.