• היטמאות למת

כהן בבית עלמין

הרב יאיר וסרטיל

י"ט אלול תשע"א
שאלה
אני בחור דתי בן 30 כהן אשר רוצה לבקר בקברו של סבי שלא היכרתי מעולם,סופר לי כי סבי הציל את חיי ושמר על אימי בזמן הריונה ואני מרגיש דחף עצום לעלות לקברו. חשוב לי לציין שאיני בקשר עם אף אחד מצד אבי {מדובר על סבי מצד אבי} ואיני מכיר אף אחד,ואת הפרטים אודות מקום קברו הצלחתי לאתר אחרי המון זמון והשקעה. אנא פיתרו לי את הדילמה בה אני נמצא.
תשובה
אשריך ואשרי חלקך שיש בך מידה רבה של הכרת הטוב ושל כיבוד הורים, ובדיוק השבת קראנו על גודל חיוב הכרת הטובה, כפי שאנו מוצאים בפרשת הבאת הביכורים. הנשמה של סבך נמצאת כעת למעלה בעולם שכולו טוב, ואם באמת רצונך להרגיש קרוב אליו ולגמול עימו חסד, החסד הכי גדול שאפשר לעשות עימו הוא ללמוד לעילוי נשמתו. לפני הלימוד תזכיר את שמו, ובזמן הלימוד ודאי תרגיש קשר עמוק ונפלא, ואף תעשה עימו חסד שאין למעלה ממנו. עלייה לקבר אסורה לכהנים, ורק אם הקבר נמצא קרוב לגדר בית הקברות, תוכל לעמוד בחוץ סמוך לגדר. אך אל תצטער משום שבקבר נמצא כעת רק הגוף ללא רוח חיים, וזו קירבה חיצונית יותר. (מעבר לכך, כעת שסבך בעולם האמת ורוצה בכל מאודו שצאצאיו ילכו בדרך התורה, הגעה לקבר באופן אסור כמובן תגרום לו צער רב). בברכה,