• הנהגה בהם ועוד

ניקיון הגוף

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ו אלול תשע"א
שאלה
לכבוד הרה"ג יעקב אריאל שליט"א שלחתי שאלה בענין לימוד הלכות לנשים ללא ברכות התורה. שאלת אותי מנין שמותר לאשה ללמוד תורה לפני ברכות התורה. אמרו לי שנשים ספרדיות אינן מברכות ברכות התורה (אולי רק לפי חלק מהמנהגים), ובכל זאת במשך כל הדורות לימדו לנשים את ההלכות הנצרכות לנשים, כמו כשרות המטבח וכדומה, למרות שהאשה לא בירכה ברכות התורה. השאלה שלי היא כך: אם יש אשה שגופה או בגדיה אינם נקיים, והיא מצטערת להתנקות, האם מותר לה לברך על אוכל? האם מותר לה לברך ברכות התורה? האם מותר לה לשאול שאלות בהלכה למרות שלא בירכה ברכות התורה? האם מותר לה לקרוא ספרי הלכה? תודה רבה.
תשובה
נשים ספרדיות מברכות ברכת התורה, כך נפסק בשו"ע. לכן אין ללמוד תורה לפני הברכה. גוף נקי פירושו גוף לאחר ריקונו ולא לכלוכים אחרים. רק תפילה אסורה בגוף לא נקי.