• כוונה וחשק להתפלל

כיצד להתגבר על קושי להתפלל

הרב יצחק גרינבלט

א תמוז תשע"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב, אני שומר מצוות ומשתדל בקיום המצוות אבל מתקשה להוציא דיבורים של תפילה, בשעת התפילות יש לי צער מהמניעות. מה עלי לעשות כדי שיקל עלי להתפלל? תודה
תשובה
ב"ה שלום רב. קראתי את מכתבך ומאוד מאוד הבנתי אותך. אחד מהדברים הקשים ביותר לאדם, הוא התפילה. התפילה דורשת מאדם להתרכז כולו בקשר עם אבינו שבשמים, להשקיע את כולו בקשר הזה ולחיות אותו לא רק בשכל אלא גם ברגש ובכל החיים של האדם. לא תמיד הדבר קל. אבל אין זה אומר שזה בלתי אפשרי. כדי להצליח להתפלל באמת ולהגיע ל"זרימה" בתפילה חשוב מאוד לעבוד על כך. אך חשוב לדעת, שמי שמשתדל, מי שעובד על העניין, זוכה להצלחה יפה מאוד. לכן אני מזמין אותך למסע של גילוי עניינה של התפילה, ושל חיי התפילה, שאני בטח שיהיה לך טוב. מסע זה, יש לו נתיבים רבים, ודרכים רבות, והוא דורש רצינות ומוכנות להשקעה, שכן רק מי שמוכן להשקיע יזכה להגיע לתוצאות, ואני מאמין בכך שתצליח בעזרת ה', ולא רק שאת תזכי בכך להמון, אלא גם כל הסובבים אותך יהנו מהתפילות הנפלאות שיהיו לך. אחד מהדברים החשובים ביותר כדי להתחיל לבנות את הקשר שלנו עם התפילה זה לקבוע לימוד מסודר בנושא. כמובן שהמון המון נכתב על העניין, וקשה לי מאוד, בלי להכיר אותך אישית, לכוון אותך ללימוד שיתן לך את מה שאתה צריך. לכן אני מאוד מציע, בדרך כלל, שני דברים, או ללמוד עם מישהו (במידה ואין לך מישהו כזה, אשמח לעזור לך למצוא) או להיכנס לחנות ספרי קודש ולבחון את הספרים השונים בנושא התפילה ולבחור את הספר שהכי "מדבר אליך". שלב שני הוא להתחיל לעבוד על הפן הרגשי של התפילה. לפני כל תפילה לשבת עם עצמך ולחשוב על התפילה, על מה אתה מתפלל, וכמה זה חשוב, ככל שהדמיון על העניין יהיה אצלך יותר חי, ממילא יהיה לך יותר קל לחיות את התפילה. יש עוד דברים רבים שיכולים לעזור, אך אינני רוצה להאריך. בברכה, הרב יצחק גרינבלט.